A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Свято цілющої води

Дата: 22.01.2019 09:51
Кількість переглядів: 532

Третім і завершальним акордом різдвяно-новорічних святкувань є Йордан, або Водохреща, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою, тому усі бажаючі занурюються в ополонку, щоб бути здоровими цілий рік.

Із цим святом пов'язують хрещення в річці Йордан Ісуса Христа святим Іоанном Хрестителем. Згідно з Біблією, під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням.

Слово «хрещу» з грецької означає «занурюю у воду». Вода в Старому Завіті символізує початок життя, запліднення животворящого Духа. З давніх часів відомо про чудесні властивості води, набраної в день Водохреща. 
 Після освячення води в Недогарківській церкві свято не закінчилось. Учасники клубу за інтересами «А пісня – то душа…» зібрались в приміщенні місцевої бібліотеки, щоб провести разом кінець циклу Новорічних свят. Традицією для клубу стало вшанування іменинників. Цього разу вітали учасницю клубу Коваленко Марію, яка разом з своїм чоловіком Анатолієм, Заніздрою Валентиною та завідуючою бібліотекою Мороз Любов`ю готували концертну програму. Згадали народні приказки та прислів’я про зиму, традиції та прикмети Водохреща, повеселились під час проведення конкурсів, ну, і ,звичайно, як водиться на свята, поспівали давніх українських пісень під музичний супровід баяну. З задоволенням учасники клубу подивились веселу інтермедію «Різдвяні свята» у виконанні Левченко Валентини та Мороз Любові, а потім і самі стали сценаристами та акторами у музичному кліпі «У лісі народилась ялинка». Тимошенко Валентина, яка теж відсвяткувала свій день народження у січні, розповіла,  що колись вірили, що після освячення води вся нечиста сила вистрибує з неї та мерзне на берегах, аж поки жінки не забруднять воду пранням.А ще процес водосвяття супроводжувався, як правило, пострілами з рушниць та підкиданням голубів, які символізували появу "Божого духа". Все відбувалося в урочистій атмосфері. Люди раділи, вітали одне одного зі святом.

  Покутній Микола додав, що насамкінець свята  парубочі гурти билися навкулачки, щоб визначити, кому дістанеться "орден" – "йорданський хрест" з криги.

Напередодні 100-річчя соборності України згадали про наших хлопців, що воюють на Сході, знову втілюючи в життя вікопомну мрію українців про єдність.

 Як не прикро, з кожним роком число дітлахів, що колядують та щедрують помітно зменшується. Не хотілося, щоб українські традиції забувалися, тому хочеться висловити велику подяку учасникам клубу «А пісня – то душа» за збереження та примноження традицій святкування Нового року.

 Свято хрещення було з’єднане з покаянням і служило очищенням гріхів. Господь не мав гріха, але Хрестився у воді, щоб подати приклад людям. В цей день ми повинні робити добро. Можна зібрати вдома якісь речі, може іграшки, і відвезти в дитячий будинок. Купити продукти чи ліки для самотніх літніх людей. Роздати милостиню жебракам. Попросити пробачення, якщо когось образили.

Нехай свято Хрещення Господня наповнить наші серця радістю і добротою. А ми в свою чергу подаруємо радість тим, хто навколо нас.

 Завідувач бібліотекою Мороз Любов



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь