A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

ОБЕРЕЖНО НІТРАТИ !

Дата: 20.04.2017 08:27
Кількість переглядів: 2498

Нітрати є речовинами,  які виникають на певному етапі обміну азоту в біосфері. Джерелом надходження їх в грунт є природні продукти розпаду органічних речовин, а також мінеральні добрива, що широко використовуються в сільському господарстві.

            На Полтавщині родючий шар грунту природно збагачений органічними речовинами, до того ж в результаті нераціональної діяльності людини виникло порушення екологічного балансу утворення азоту. Що спричинило накопичення нітратів в рослинних продуктах та питній воді.

            Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього окислення – нітрити, що утворюються безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту, так і під дією високих температур (кип’ятіння).

            Нітрати з шлунково-кишкового тракту, перетворившись на нітрити, потрапляють у кров. Гемоглобін крові, який повинен переносити кисень до клітин організму, замість кисню зв’язується з нітритами утворюючи сполуку - метгемоглобін, яка не здатна живити клітини. Через що розвивається кисневе голодування – гіпоксія.

            У нормальному стані у людини в крові міститься близько 2% метгемоглобіну. При вмісті метгемоглобіну до 30% виникає гостре отруєння, 50% - смерть.

            Пам’ятайте, що при вживанні забрудненої нітратами питної води та рослинних продуктів можливе розвинення хронічної або гострої нітратної інтоксикації.

Для дорослої людини смертельна доза нітратів 8-14г. Гостре отруєння виникає при прийомі 1-4г нітратів. Для немовляти токсичною є доза 10 мг (0,001г).

            Вода забруднена нітратами надзвичайно небезпечна саме для дитячого  організму, а особливо – для дітей перших місяців життя. Це пов’язано з тим, що у дітей віком 0-3 місяці життя, ще не виробляється фермент, який відповідає за відновлення метгемоглобіну в гемоглобін - метгемоглобінредуктаза.

            Також, в зв’язку з тим, що кислотність шлунку дитини знижена це надає змогу нітратам активніше трансформуватися в нітрити.

            А сам гемоглобін новонароджених зважаючи на те, що є незрілим більш легко та активно з’єднується з нітритами, а не киснем. Дане з’єднання є стійким і нездатним переносити до тканин кисень.

            Якщо дитині віком 0-3 місяці водою, яка містить 80-100 мг/л нітратів розвести суміш, у неї виникне гостре отруєння.

Отруєння розпочинається з слабкості, нудоти, блювання, проносу, з’являється задишка, ціаноз (посиніння), серцебиття. Чим більше кисневе голодування (гіпоксія) чіткіше проявляються симптоми ураження серцево-судинної та нервової систем.

            Також нітрати і нітрити негативно впливають на організм вагітної та її плід. Ці сполуки проникають крізь плацентарний бар’єр. Доведена їх тератогенна, ембріотоксична дія, вплив на нервову систему.

            Якщо мати вживала багато насичених нітратами продуктів та води під час вагітності про це може свідчити жовтяниця новонароджених та підвищена концентрація білірубіну в крові.

            Нітрати потрапляють у материнське молоко. Надходження нітратів і нітритів з материнським молоком коливається в залежності від періоду року. Максимальне їх надходження спостерігається восени, коли частка овочів в харчуванні найбільша, але не слід забувати про їх надходження з забрудненою нітратами питною водою. Тому, стан гіпоксії у дитини після народження може підтримуватися за рахунок надходження нітратів з грудним молоком.

            Не використовуйте для пиття та  приготування їжі воду вміст нітратів в якій перевищує 45-50мг/л.

Слід запам’ятати, що кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує їх  токсичність на 39-86%.

            Реакції перетворення нітратів в нітрити дещо запобігає вітамін С. Тому, для зниження негативного впливу на здоров’я нітратів потрібно споживати овочі, фрукти та соки багаті на вітамін С, або саму аскорбінову кислоту.

            Забруднена нітратами вода – звичайна за смаком, без запаху, прозора і чиста. Будьте  обачні! Бережіть здоров’я своє і своїх дітей!

 

Лікар з комунальної гігієни

відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

Кременчуцького МВП ЛД

ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України»                                                     Л.І.Стеценко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь