A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Що треба знати про африканську чуму свиней

Дата: 31.01.2018 10:37
Кількість переглядів: 2548

Африканська чума свиней є смертельно небезпечним захворюванням і викликається особливо життєстійким вірусом, який в результаті попадання в організм свині моментально розмножується і вражає свиняче поголів’я на відстані до 10 км. От чому у всіх країнах світу на урядовому рівні розроблено заходи щодо профілактики і боротьби із захворюванням африканською чумою свиней, а також лікнеп про те, якими можуть бути і як вчасно розпізнати симптоми африканської чуми у свиней.

Що таке африканська чума свиней

У африканської чуми свиней кілька назв:

  • Pestis africana suum (так звучить назва чуми на латині);
  • Хвороба Монтгомері (на честь дослідника Р. Монтгомері, який довів вірусну природу хвороби);
  • Африканська лихоманка.

Вперше вірус, що викликає африканської лихоманки свиней, був відкритий і зареєстрований під час великої епідемії в Південній Африці в 1903 році і відразу був занесений в список надзвичайно небезпечних заразних хвороб тварин (клас A) Міжнародної класифікації. Потім у вірусу з’явилася європейська мутація, далі виявився неблагополучним эпизоотически весь Африканський континент, а згодом збудник АЧС дістався до російських свинарських ферм. Саме африканська чума свиней стала основним фактором нерозповсюдження свинарства у всіх африканських державах.

Вірус АЧС різко відрізняється від вірусу класичної чуми свиней, оскільки має множинні відмінності не лише за імунологічними властивостями, але і за антигенною складу, а також володіє незворотних впливом на організм тварин.

Виняткова стійкість і витривалість вірусу АЧС помічена навіть до особливо отруйних хімічних реагентів і температурних перепадів. На даний момент вірус пройшов кілька мутацій і поділяється на кілька підвидів.

Щоб перемогти, треба знати ворога. Отже, в результаті спостережень і лабораторних досліджень була виявлена виняткова стійкість до гниття і висушування, а також:

  • Вірус АЧС здатний зберігатися в охолодженому м’ясі близько 150 днів;
  • Кістковий мозок залишається заразним протягом 180 діб;
  • Щоб вірус не втрачав власні інфекційні властивості крові полеглої свині досить зберігатися протягом 70-126 доби при кімнатній температурі;
  • Якщо кров зараженої свині залишити в холодному і темному приміщенні, життєздатність збудника захворювання буде зберігатися не менше 6 років;
  • Фекалії є середовищем розмноження вірусу не менш 160 днів, а сеча — 60;
  • При температурі 5°C вірус активний до 6 років;
  • Кімнатна температура сприяє активній формі вірусу близько 18 місяців;
  • Якщо закопати селезінку в землю, вірус буде активний ще 280 днів;
  • В землі вірус африканської чуми свиней може зберігатися від 112 діб в літньо-осінній період до 200 доби в зимовий і весняний сезон;
  • Туші мертвих тварин у період від 17 до 70 діб після смерті будуть залишатися середовищем існування, розмноження та зберігання вірусу.

Епідемія АЧС непереможна? Ветеринарні спостереження і лабораторні дослідження дозволили з’ясувати, що температура нижче нуля за Цельсієм для вірусу африканської свинячої лихоманки абсолютно безпечна, а от для його загибелі достатньо 45 хвилин нагрівання до 55°C або 20 хвилин при температурі до 60°C.

Ще один спосіб ліквідації вірусу АЧС – розчин соди каустичної (2%), оскільки виявилося достатньо літра розчину для обробки одного кубічного метра поверхні боксу, щоб гарантовано вбити вірус сухої крові за 24 години часу. Сучасні заходи знищення епідемічних вогнищ включають в себе найбільш ефективний засіб для дезінфекції Virkon S (1:100).

Поширення

Оскільки основним джерелом АЧС стала популяція диких африканських свиней, оскільки насамперед хвороба спостерігається в Африці, а час від часу з’являється на південно-американської території. Головним заходом щодо захисту свиней від АЧС є своєчасне виявлення вогнищ зараження, карантин, лікування, дезінфекція приміщень і трупів, а також обмеження товарообміну з державами, де помічені осередки епідемії до повної ліквідації загрози африканської чуми. На повітряних портах, залізниці та автошляхах заходом захисту є посилений ветеринарний нагляд, а також накладено заборону на ввезення продуктів забою, свинини та живих свиней з країн, в яких неблагополучна епізоотична обстановка.

 

Ветеринарний нагляд є одним з методів боротьби з АЧС

Ряд урядових заходів по ліквідації епідемічних осередків з африканською чумою свиней відбувається при появі на території країни перших хворих тварин:

  • Якщо виявлено вогнище АЧС в сільськогосподарському комплексі або в невеликому фермерському господарстві, на нього буде накладено строгий карантин з подальшим безкровним знищенням всіх тварин. Туші свиней з залишками кормових сумішей, гноєм і предметами догляду підлягають негайному знищенню вогнем. Попіл спалених свинячих туш обов’язково повинна бути змішана з вапном і закопана в ямах.
  • Всю територію свинарського господарства з усіма підсобними приміщеннями дезінфікують формальдегідом (2% розчин), також рекомендований їдкий натрій у вигляді 3% розчину в гарячому вигляді.
  • Забій підлягає свиняче поголів’я на відстані 10 км від виявленого вогнища АЧС з подальшою переробкою м’яса на консерви.
  • Епідеміологічний карантин буде знято тільки через півроку з дня знищення заражених свиней, а свинарство в колишньому вогнище АЧС допускається не раніше року після скасування карантину.

Вірусоносіями стають не тільки хворі свині. У клітинах організму видужали тварин вірус виявляється навіть через два роки після захворювання, тому що поширення смертельної інфекції продовжується через фекалії, сечу, кров, слину. Не варто побоюватися захворювання вірусом АЧС у інших домашніх тварин — він для них безпечний, як і для людей. Проти африканської чуми марна вакцинація проти класичної.

Симптоми ураження дорослих свиней і поросят африканською чумою

У природних умовах інкубаційний період триває від 5 до 10 днів. Симптоми африканської чуми у свиней різні, залежно від тяжкості форми захворювання, стану здоров’я тварини на момент зараження, кількості надійшли в організм свиней збудників інфекції. На даний момент жодних лікувальних заходів немає, оскільки хвороба смертельна. Перебіг хвороби може бути:

  • Надгострий. Швидке підвищення температури тіла до 42°C, з’являються сильна задишка і пригнічення. Загибель настає через 1-3 доби. Іноді раптова смерть настає без видимих ознак захворювання.
  • Гостре. Температура тіла різко зростає до критичних 40,5-42°C. Також тварина стрімко слабшає, з’являється парез задніх кінцівок, запор або пронос з кров’ю у фекальних масах, може бути блювота. Спостерігається повна відсутність апетиту, хиткість при русі, переривчасте дихання, паралічі, судоми, кровотелечения з носа, запалення очей. На нижній частині шиї, в паху, на череві, рыле і вухах з’являються червоно-фіолетові плями різної форми, при натисканні на шкіру вони не бліднуть. Можливий розвиток пневмонії після бронхіту. За 1-2 доби до смерті у хворої тварини різко падає температура (нижче нормальної), свиня швидко впадає в кому і гине.
  • Підгострий. Ознак хвороби відрізняє більш легка форма, ніж при гострому перебігу. Свині хворіють протягом 15-20 діб і потім дохнуть.
  • Хронічне. Одинично вижили свині починають відставати в рості, уражаються перикардитом, тендовагінітом, артрит, переміжною гарячкою. Сильне виснаження в результаті всіх додаткових захворювань, викликаних АЧС, призводить до смерті тварин. Якщо у свині будуть вражені легені – вона обов’язково загине.
  • Латентний. Спостерігається у носіїв вірусу в природній формі в Африці (дикі бородавочники з кустарними і лісовими свинями), в Португалії та Іспанії (у домашніх свиней), а також які одужали після АЧС тварини. При цьому спостерігається повна відсутність візуально помітних клінічних ознак.

Тут ви можете подивитися фото інфікованих свиней і змін внутрішніх органів внаслідок захворювання АЧС.

Додатковими факторами інфікування африканською чумою свиней вважаються відомі вченим і ветеринарам причини, це:

  • Забруднені виділеннями хворих тварин транспорт і бокси;
  • Поїдання відходів з бойні або заражених вірусом відходів харчового виробництва;
  • Через кон’юнктиву очей і ушкоджений шкірний покрив, особливо респіраторним шляхом;
  • Укуси нашкірних паразитів (в тому числі кліщів, вошей і зоофильных мух);
  • Заражені вірусом продукти забою хворих свиней і предмети;
  • Люди, домашні тварини з гризунами та комахами, які побували на складі або бійні (інфікованої території).

Тільки з допомогою своєчасно вжитих заходів по профілактиці зараження поголів’я свиней африканською лихоманкою, можна зберегти стадо.

Профілактичні заходи щодо запобігання АЧС

Хоча африканська чума свиней-безпечна для людей, все ж рекомендується всіма силами уникати і не допускати виникнення вогнищ зараження. Для нерозповсюдження вірусу серед свиноферм, необхідно дотримуватися план заходів, які були вироблені у результаті дослідження причин та наслідків африканської чуми свиней:

  • Корм повинен бути придбаний з територій, на яких не виникало ніяких інфекційних та паразитарних епідемій серед свиней, а перед згодовуванням його необхідно термічно обробляти. Саме це може стати першою перешкодою на шляху вірусу;
  • Свиноферма повинна регулярно піддаватися дезінфекції та обробці від зовнішніх паразитів, а також склади для зберігання кормів.
  • Припиняти будь-які контакти домашніх свиней з хижими птахами, іншими домашніми тваринами і чужими свинями, адже саме вони цілком можливі носії смертельної інфекції;
  • На територію ферми повинні допускатися тільки оброблений інвентар та транспорт;
  • Свиней забороняється купувати за відсутності ветеринарних сертифікатів зі свідченнями про повне здоров’я. Нові тварини, в тому числі молодняк, направляються тимчасової карантин, і тільки потім їх можна випускати в основне стадо. Ті ж правила діють у відношенні будь-якого купленого поросяти;
  • Обов’язково проводити періодичні ветеринарні обстеження та огляди, дотримуватися графік щеплень свинопоголів’я від основних хвороб, а забій здійснювати тільки на забійних пунктах, обладнаних необхідним інвентарем та засобами дезінфекції.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь