A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Зелений агресор – амброзія полинолиста

Дата: 11.07.2017 11:55
Кількість переглядів: 1330

Зелений агресор – амброзія полинолиста

              Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають різноманітні алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які зростають біля наших домівок. Амброзія полинолиста – це рослина,  яку вважають справжнім зеленим агресором, яка відповідно до законодавства України належить до карантинних бур’янів, тобто небезпечних для сільського господарства,  рослина, яка погіршує наш стан здоров’я.

  Росте амброзія в посівах різних культурних рослин, так обабіч доріг, біля будинків та смітників, на пустищах, Захоплює погано оброблені поля, городи, виноградники, баштани, сади, занедбані газони. За рік бур’ян може захопити до 5 км території.

Цей  карантинний бур'ян відзначається високою життєздатністю і пластичністю, високою насінною  продуктивністю. Одна рослина здатна утворювати до 100 тисяч сім'янок, а це  дозволяє їй швидко поширюватися і засмічувати нові сільськогосподарські угіддя, витісняючи інші рослини.   До ґрунтів амброзія невибаглива і може рости на будь – якому субстраті. Посуха їй не шкодить, оскільки коріння сягає глибини чотирьох метрів. Зарості амброзії витісняють місцеві види рослин, заважаючи відновленню природного багаторічного трав’янистого покриву рослини. Худобою рослина не поїдається, для силосування не придатна, бо в її листі знаходяться гіркі речовини та ефірні олії, а при випадковому поїданні коровами надає молоку і молочним продуктам неприємних запаху і присмаку.

 Знищувати рослини необхідно до початку цвітіння: скошувати, виривати (починаючи з ранньої весни)  не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням. Якщо до цвітіння рослини не ліквідовані, треба перечекати період цвітіння, поки не утворяться зелені плоди. Бажано виривати амброзію з коренем ще до початку цвітіння. Винищувати її під час цвітіння категорично заборонено, але можна обмежитись скошуванням.

На полях найкращий захист від цієї рослини забезпечують культури суцільного посіву, що формують потужну листостеблову масу — озимі пшениця, жито, ячмінь.  

 Порушення правил боротьби з карантинними бур’янами відповідно до статті 105 Кодексу України  «Про адміністративні правопорушення» тягне за собою покарання у вигляді накладення штрафу.

         Шановні жителі Недогарківської громади! Давайте всією громадою будемо вести боротьбу з небезпечними карантинними бур’янами! Знищуйте карантинний бур’ян – амброзію полинолисту. Це гарантія  ваших добрих врожаїв та запорука здоров’я людей!

                                                                                             

Виконавчий комітет Недогарківської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь