Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

БУТИ РОЗУМНИМ - МОДНО!

Дата: 19.04.2018 09:00
Кількість переглядів: 1396

Бути розумним – модно!

  Ні для кого не секрет, що сучасні діти не хочуть читати. А для того щоб рости повноцінними членами суспільства, дітям потрібні не лише їжа та сон, а й книги. Бо вони покликані допомогти дорослішати, навчитися відповідати за свої вчинки, стати особистістю з власною думкою та самостійним мисленням. Дитячі книги розвивають інтелект, руйнують шаблони мислення, приносять своєрідний життєвий досвід, покращують уяву, збагачують емоційно, дають ключ до пізнання світу. 

  Чудово, коли діти тягнуться до книг. Але, нажаль, сучасні діти читають дуже мало. Книги зі шкільної програми вони читають не для того, щоб отримати нові враження, досвід, емоції, просто відволіктися чи відпочити. Читають для того, щоб вивчити урок, вміти проаналізувати текст, охарактеризувати головних героїв, знати, яка ідея твору та які можна зробити висновки. І про все це розповісти завтра у класі. Тобто в цьому разі читання передбачає не розвагу, а працю,а працювати хочеться не всім.

  На превеликий жаль, шкільна програма сьогодні не передбачає права вибору для учнів. Вони не можуть вибрати ті чи інші книги, які, можливо, принесли б більше користі та задоволення, а мусять читати те, що багато років примусово нав’язується системою освіти. Між іншим, загальновідомо, що книги з великою кількістю ілюстрацій найбільше приваблюють дітей, а інформація з них краще засвоюється. Книга, надрукована на доброму папері з гарними ілюстраціями, що приємно пахне друкарською фарбою - усе це ті чинники, які притягують увагу до друкованого слова і не дозволяють відволікатися на багато інших цікавих речей, які сьогодні повсюдно доступні для учнів: комп’ютер, планшет чи мобільний телефон. Коли дитина бере до рук книгу, вона передчуває захопливу мандрівку у незнаний таємничий світ з цікавими та яскравими персонажами. Тобто для неї читання асоціюється з чимось надзвичайним та приємним. Тим часом читання в межах шкільної програми на перше місце ставить не розвагу і приємність, а навчання. Так зникає магія читання, бо у цього процесу з′являється інша мета: не лише довідатись про щось нове, а й навчитися аналізувати, критикувати, робити висновки, пропонувати вирішення тієї чи іншої проблеми.

. Але не дивлячись на всі ці чинники, наші діти все-таки читають, і підтвердженням цього є проведений на базі Недогарківської шкільної та сільської бібліотек конкурс «Кращий читач Полтавщини». Переможцем І етапу цього цікавого конкурсу ось уже 2 рік поспіль став учень 7 класу місцевої школи Пашко В`ячеслав. В минулому році він представив на розсуд журі свій читацький щоденник та став переможцем районного конкурсу виявлення кращого читача області, що проходив в селі Омельник Кременчуцького району. В цьому році В`ячеслав цікаво переповідав зміст нової книги Ульфа Старка «Диваки і зануди», за що отримав грамоту за участь в ІІ турі обласного конкурсу «Кращий читач Полтавщини».

  Хлопчик дуже допитливий, багато читає, цікавиться новинками сучасної літератури. В майбутньому він планує здобути освіту світового рівня. В`ячеслав впевнений, що читати, розвивати свій інтелект і словарний запас – дуже сучасно та модно!

Любов Мороз

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь