A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Недогарківська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Увага! Законодавчі зміни щодо забою тварин

Дата: 11.06.2018 15:27
Кількість переглядів: 447

З набранням чинності Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», відбулися зміни в правилах забою тварин, які впливають на можливість реалізації готової продукції.

Відповідно до нових правил, кількість забитих подвірно   тварин зменшується до трьох голів свійських тварин на тиждень, та п’яти голів свійської птиці, кролів на день.

Для забезпечення якості та безпечності продуктів, забій здійснюється за умови проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром. Слід зазначити, що ця норма не стосується диких тварин, забитих на полюванні.

Не придатним для споживання визначається м’ясо:

  • яке отримане із тварин, що не були піддані передзабійному і післязабійному огляду;
  • яке отримано з тварини, що померла до забою, була заражена хворобою або мала ознаки виснаження;
  • не допускається до реалізації на ринках м’ясо, яке не відповідає мікробіологічним критеріям, містить сторонні предмети, великі залишки забруднюючої речовини, оброблене ультрафіолетовим випромінюванням та з будь-яких інших причин, які становлять загрозу для здоров’я людини.

 

За новими правилами на власному подвір'ї можна забивати не більше 3 голів на тиждень, в той час як раніше обмеження становило три голови на добу. Отже зараз цей показник становитиме 150 голів на рік. Жодних обмежень щодо реалізації вирощеної селянами худоби сьогодні не існує. Наразі є законопроект, за яким такий обмежений механізм діятиме до 1 січня 2025 року, після чого вводитимуться більш жорсткі вимоги. Так, саме з 2025 року будуть вводитись обмеження і на реалізацію продукції також — продукція, отримана в результаті подвірного забою, зможе бути використана виключно для власного споживання. Варто зазначити, що навіть після 2025 року вся продукція, отримана в результаті забою вирощеної в особистих селянських господарствах худоби, забитої на обладнаних бійнях, в повному обсязі може бути реалізована на ринках, але не далі ніж за 50 км від місця забою.

На сьогоднішній день в Україні діє близько 400 боєнь, але їх розміщення по території країни є вкрай неоднорідним — в деяких регіонах відстань між такими об'єктами не перевищує 20-30 км, а в інших доходить до 150 км. Напевно, саме це й викликає найбільше занепокоєння серед селян та певні перестороги, пов«язані з цими нововведеннями.

Водночас, навіть якщо відмежуватись від питання: говоримо про бізнес, пов'язаний із скупівлею тварин по селах та подальшою реалізацією м'яса на ринках чи про продаж власноруч вирощеної худоби, варто звернути увагу на безпечність самого процесу. Так, якщо в селі на подвір'ї домогосподарства відбувається постійний забій худоби, то від цього неодмінно страждатимуть сусіди. Оскільки епізоотична ситуація та екологічний стан навколишнього середовища будуть в цьому місці на порядок гірше. Крім запаху, величезної кількості комах, постає питання утилізації відходів і, як наслідок, збільшується ймовірність поширення різноманітних хвороб.

За більш детальною інформацією Ви завжди можете звернутися до фахівців управління Держпродспоживслужби 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь