Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Шануймо свої традиції

Дата: 17.07.2018 08:36
Кількість переглядів: 1030

Святом першоверхових апостолів Петра і Павла завершуються цикл великих свят, що припадають на період літнього сонцестояння. В зелених святах, святі Івана Купала та Петра і Павла нерозривно поєднались народні традиції та християнські вірування.

А ще святом Петра закінчується Петрівка – піст. Це свято з давніх-давен дуже шановане серед українців. До цього дня білили і ошатно вбирали хати, образи прикрашали свіжими рушниками, підмазували долівку та розмальовували піч. Молодь в цей день ще до світанку виходила в поле, дівчата гадали на судженого.

Згадати традиції цього свята, розказати про його прикмети 12 квітня 2018 року зібралися в Недогарківській сільській бібліотеці-філії члени клубу за інтересами «А пісня – то душа…» на тематичне засідання під такою ж назвою. Ведучі свята Вітенко Аміна та Вікторія Гречко розповіли присутнім, що в цей день треба «завивати берізку» та загадувати бажання, плести вінки, йти в храм та роздавати жебракам фрукти та ягоди. Розказали і про прикмети пов’язані з погодою в цей день. Їх виступ межував з смішними мініатюрами: «Проживання молодої сім`ї з батьками», «Сватання Вірастюка» та «Шлюбне агентство», в яких повністю віддалися сцені та подарували глядачам свій драматичний талант Лисенко Микола, Тимошенко Валентина та Мороз Любов.

Та і кожен з залу теж продемонстрував свій вокальний талант, коли українську народну пісню «Я пив, і ти пила» треба було заспівати кожному окремо по куплетам.

А потім за довгим гостинним українським столом співали тужливі та веселі пісні про жіночу долю. Колоритне звучання баяна відкривало щораз по-новому глибоку душу гармоніста Коваленка Анатолія. Різноголосся жіночих тембрів зливалось в єдину ріку чогось автентичного та дійсно народного. Декілька пісень заспівували свахи Заболотня Лідія та Покутня Ольга, до них приєднались Тимошенко Валентина, Дубина Галина, Коваленко Марічка, Супрун Ольга, Іванова Марія. Чоловічу партію вели Коваленко Анатолій, Лисенко Микола та Покутній Микола. Згадували як раніше важко працювали, а на вихідних дружно мазали всім по черзі новобудови.

Дуже приємно, що коло учасників клубу за інтересами розширяється, особливо приємно, що в колектив добавляються чоловіки. Адже тоді і пісня веселіше співається, і віра в те, що наші українські народні традиції будуть жити і передаватися нащадкам зміцнюється!

Любов Мороз



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь