A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Мегашвидкі читачі

Дата: 07.08.2018 11:51
Кількість переглядів: 827

Любителі читання подібні гурманам, які вважають за краще насолоджуватися вишуканою стравою повільно. Маючи розвинену уяву, вони повністю занурюються в атмосферу роману чи повісті, уявляють себе в ролі головних героїв і переживають ті ж почуття, що і вони. Вони отримують задоволення від авторського стилю, описів природи або характерів. Тому, образно кажучи, смакуючи блюдо, ретельно його пережовують, а не проковтують на ходу, не помічаючи смаку. Хтось сказав, що люди, які читають книги, перш ніж помруть, проживають безліч життів, в той час як ті, хто їх не читає, проживають тільки одне. Книголюби нерідко віддають перевагу паперовому варіанту книг, а не електронному.І все ж книга – це джерело не тільки задоволення, але і корисної інформації. А її з кожним роком стає все більше, якої би галузі знань ми не торкнулися. У пошуках потрібних відомостей ми переривали гори книг і статей, на що йде багато часу. Тому з метою його економії на курсах швидко читання навчаються читати швидко, причому так, щоб прочитане закріпилося в голові, а не вивітрилося на наступний же день. Швидкочитання – це набір спеціальних технік і методик, які дозволяють значно збільшити швидкість читання, сприйняття змісту тексту. Люди, які володіють технікою швидкочитання, мають широке поле зору, вміють фільтрувати прочитаний матеріал, виділяти в ньому основне. А найголовніше - можуть швидко знайти в тексті потрібну інформацію. Такої техніки мегашвидкого читання навчилися і учні нашої школи. Зокрема, Поставенська Марина та Штригуль Кирило відвідують сільську бібліотеку майже щодня. Твори з позакласного читання, об`ємні романи та пізнавальна література – це те, що цікавить їх в першу чергу.

Керівники курсів, що займаються навчанням швидкісного читання, виділяють кілька видів ознайомлення з текстом: поглиблене, швидке, панорамне, вибіркове, а також читання-перегляд і читання-сканування. Марині, наприклад, більше подобається останнє. При поглибленому читанні проводиться аналіз всіх деталей, критикується прочитане, формулюються висновки, швидке читання ґрунтується на ознайомленні з художньою літературою. При панорамному читанні використовується методика розширення периферійного зору, тобто людина, що читає таким способом, охоплює очима досить велику ділянку тексту, при вибірковому - обробляються лише деякі частини тексту. Читання-перегляд зазвичай застосовується фахівцями і студентами при підборі тієї чи іншої літератури, а от при читанні-скануванні проводиться швидкий перегляд сторінок з метою пошуку окремих визначень, дат, прізвищ та імен. Між Мариною та Кирилом ведеться навіть змагання, що мотивує їх читати більше та краще запам’ятовувати. Спочатку обоє навчилися читати 1000 слів в хвилину, на даний час Марина читає 2500.

 До речі, існує думка, що при швидкому читанні очі втомлюються менше, ніж при повільному, а рівень розуміння прочитаного на 20% вище. Але щоб навчання дало повноцінний результат, необхідно правильно себе налаштувати, зрозуміти для чого це потрібно.

Для читання і запам’ятовування текстів, можна використовувати одну з таких методик:

  1. «Пристрілка». У цьому випадку, текст «пробігається»очима і відразу ж виділяються головні думки. Таким чином, читання відбувається частинами, які несуть смислове навантаження.
  2. Ключові слова. Взявши текст в руки, варто швидко пробігати очима речення і«чіпляти» саме ті, що максимально відображають тему.
  3. Подавлення артикуляції. Щоб освоїти цю техніку, під час читання слід відбивати такт пальцями. Це дозволяє відволіктися від німого вимовляння слів.
  4. Зорова пам’ять. Ця техніка швидкочитання дозволяє навчитися запам’ятовувати довгі слова. Учень просто дивиться на картку пару секунд, причому головне, не дати йому встигнути прочитати.
  5. Вертикальне читання. Щоб швидко читати, треба вміти бачити не тільки наступне слово, але й весь рядок в цілому.

Всі ці методики допомагають не тільки навчиться читати швидко, але запам’ятовувати зміст. Але кожну вправу необхідно починати з маленького навантаження. Перед тим, як вчитися техніці швидкого читання та запам’ятовування, слід знати, що не останню роль у таких заняттях відіграє мозкова діяльність.

Марина та Кирило, не зважаючи на канікули, розпочали вперту роботу над удосконаленням своїх здібностей.

Ставте перед собою цілі і ви – і обов’язково досягнете бажаного! Адже для людини немає нічого неможливого!

Любов Мороз

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь