A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Як правильно постувати: 10 настанов афонських старців

Дата: 17.08.2018 08:09
Кількість переглядів: 661

Про те, як гідно провести строгий Успенський піст і підготуватися до Преображення Господнього та Успіння Богородиці — у духовних порадах старців Святої Гори

1. Якщо людина насилує себе і каже: «Куди подітися? Ось знову настав час — і треба постити», то вона себе мучить. А ось увійшовши у сенс посту і здійснюючи пост від любові до Христа, вона буде радіти.

Преподобний Паїсій Святогорець

2. Для здорових юнаків стриманість — найміцніша узда проти пристрастей, яка необхідна для того, щоб панували дух і мир. Тоді в чистоті серця вони можуть вже чисто дивитися на людей, як Ангели дивляться на Ангелів. Ті ж, хто не утримуються і живуть неприборкано, нестримано, навіть на Ангелів дивляться плотськи, як жителі Содому, які віддалилися від Бога. Природним наслідком цього є те, що ті, які люблять свою добре відгодовану плоть і зручності життя, люблять людей плотськи, і їх духовно руйнує власна плоть.

Преподобний Паїсій Святогорець

3. Якщо людина не дійде до того, щоб робити те, що вона робить від любові до Бога і від любові до людини – своєму ближньому, то вона розтрачує свої сили даремно. Якщо вона постує і має горді помисли про те, що робить щось важливе, то весь її піст іде нанівець. Потім така людина стає схожою на дірявий бак, в якому нічого не тримається. Спробуй налити в дірявий бак води – потихеньку вся вона витече.

Преподобний Паїсій Святогорець

4. Головне, на що кожен повинен звернути увагу, це душевні пристрасті, а вже потім тілесні. Тому що якщо людина віддасть перевагу тілесному подвигу і не буде подвизатися у викоріненні душевних пристрастей, вважай, не робить нічого.

Преподобний Паїсій Святогорець

5. – Герондо, чому деякі люди, фізично слабкі і хворі, добре переносять піст?

– Секрет у смиренному і любочесному подвизі, який супроводжується молитвою та прийняттям Пречистих Таїн.

Преподобний Паїсій Святогорець

6. Дехто, дотримуючись встановлених постів, не відмовляється, однак, задовольняти бажання поїсти вдосталь і солодко, чим цілком знищується достоїнство посту.

…Зберігаючи гортань від багатоядіння, бережи її і від осуду, срамослів’я і пустослів’я, пам’ятаючи, що за кожне слово пусте ми дамо відповідь на Страшному Суді.

Преподобний Никодим Святогорець

7. Піст — це час особливої духовної напруги, духовної уваги, коли ми повинні зібрати всі наші сили, розсіяні семо і овамо (тут і там, всюди) і спрямувати до того, що є єдине на потребу (Лк. 10, 40-42).

Схиархімандрит Єремія (Альохін)

8. Піст, молитва, утримання, бдіння дарують благодать, різноманітну благодать Святого Духа.

Архімандрит Єфрем (Мораітіс)

9. Я вважаю, що їсти треба стільки, щоб після вживання їжі хотілося молитися, щоб дух завжди горів і невситимо прагнув до Бога день і ніч. А жити треба просто, як малі діти; тоді благодать Божа завжди буде в душі: за любов Господь дає її «туне», і з цією благодаттю душа живе наче в іншому світі, і тягнеться туди любов’ю Божою так, що на цей світ не хоче дивитися, хоча і любить його.

Преподобний Силуан Афонський

10. Хто утриманням очистить своє тіло, силою Божої любові зробить свою волю і своє бажання опорою чеснот, а розум у просвітленій молитві віддасть Богові, той отримає і побачить у самому собі благодать, обіцяну всім, хто чистий серцем.

Святитель Григорій Палама


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь