Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Єдина родина – Україна. Засідання клубу за інтересами "А пісня - то душа..."

Дата: 27.08.2018 09:15
Кількість переглядів: 924

Напередодні річниці державного свята Незалежності та в день Державного Прапора України 23 серпня відбулося чергове, але незвичайне засідання клубу за інтересами «А пісня – то душа…» у Недогарківській сільській бібліотеці. Незвичне, бо було вирішено провести його в формі родинної вітальні «Красивий, щедрий, рідний край і мова наша солов’їна, люби, шануй, оберігай, усе, що зветься Україна».

 Справді, за час свого існування члени клубу стали своєрідною родиною. Об’єднані любов`ю до української пісні, на засіданнях вони діляться турботами та радістю, згадують минуле та з задоволенням приймають участь в розважальних програмах. А ще зберігають та передають любов до українських традицій нащадкам. Заніздра Валентина завжди бере з собою на засідання молодшу внучку Вікторію, а з старшою Іриною вони неодноразово виступали на сцені місцевого клубу. В родині Покутніх – Заболотніх теж всі співають. Ще перебуваючи в дитячому садочку, їх внучки Нікітіна Катя та Заболотня Натуся отримали грамоту за участь в районному огляді сімейних колективів. З того часу Катя займається вокалом в музичній школі Градизька, разом дівчатка виступають на шкільній сцені. Тож з покоління в покоління передається любов до пісні та всього українського. А коли вся родина вдяглася на одному з свят до Дня Незалежності у вишиванки, судді параду не встояли, щоб не віддати їм перемогу.

 Цїєї святкової днини до числа членів клубу доєднались ще 2 учасники, і дуже радісно, що коло шанувальників української пісні стає дедалі більшим.

 Відвідувачі бібліотеки та присутні на святі ознайомились з книжковою виставкою «Історія української незалежності», яка з часів волелюбного українського козацтва та козацької держави і аж до Помаранчевої революції та Євромайдану відстежує весь шлях визвольних змагань українського народу. Особливо зацікавились виставкою діти, впевнені, що історію власної країни треба обов’язково вивчати. А учасник клубу любителів української пісні Лисенко Микола розповів про українські корені свого роду на прикладі історичних матеріальних цінностей, що свято зберігаються в його сім`ї та передаються з роду в рід. Цікаво було послухати його розповідь про годинник з військового літака, який подарували його батьку за те, що він болотами вивів з оточення радянські війська під час битви в урочищі Шумейкове, а також роздивитись на козацьку порохівницю, яка збереглась тому, що помираючи, його дідусь прикрив її власним тілом.

 Не залишилось байдужих на святі, щоб не прийняли участь в конкурсах на краще знання українських приказок, на знання народних пісень, що починаються на «ой», на знання українського фольклору. У конкурсі «Вгадай мелодію» завдяки музичному слуху та швидкості вгадування українських пісень виділялась сім`я Коваленків, адже вони віддали культурі все своє життя. Лисенко Микола та Покутня Ольга порадували драматичними здібностями під час конкурсу «Українські народні казки».

 Цікаву сторінку про виготовлення ляльок мотанок підготувала культорганізатор місцевого клубу Жевнєрова Наталія. Новинкою для всіх було, що в давнину лялька мотанка була пов’язана з обрядом плодючості та продовження роду. Присутні уважно спостерігали цей майстер-клас, ніби самі приєднуючись до сакральних оберегів нашої держави.

Всіх приємно вразили виставки вихованців гуртків бісероплетіння «Пролісок» та «Чарівний бісер» під керівництвом Наталії Яківни. Майстерно та старанно вишиті на полотнах рушників зображення Великого Кобзаря, Лесі Українки, природи рідного краю передали дитячу любов до Батьківщини та бажання зберегти здобутки її історії та культури. Найбільше сподобались вишивки кошенят та соняшників найменшим мешканцям села, вихованцям дитячого садка «Барвінок», які завітали цього дня в бібліотеку.

 Не дивлячись на веселий піднесений святковий настрій святкового засідання, згадали і про сумну реальність, про те, що на сході нашої держави ведуться військові дії і багато наших співвітчизників будуть святкувати свято незалежності, перебуваючи в окопах. Хвилиною мовчання з вдячністю згадали всіх, хто поліг в боях, виборюючи незалежність.

 Підводячи підсумки святкового засідання «Красивий, щедрий, рідний край і мова наша солов’їна, люби, шануй, оберігай, усе, що зветься Україна», всі були єдинодушні: наша держава – багата на природні ресурси країна з славетною історією боротьби за незалежність, з розумними, гостинними та мудрими людьми, що мають неоціненний скарб фольклору, усної та писемної творчості та української пісні. В прагненні зберегти всі ці народні надбання українці єдині, а в єдності держави – наша сила.

Любов Мороз



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь