A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Страуси і бджоли, сади і краєвиди Дніпра - Кременчуцькому району є чим дивувати.

Дата: 19.09.2018 09:22
Кількість переглядів: 771

13 вересня цього року Недогарківська та Піщанська громади презентували туристичні маршрути для розвитку сільського зеленого туризму у рамках кластеру сільського зеленого туризму Недогарківської сільської ради. На презентацію було запрошено представників Омельницької  та Пришибської громад, представників Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування та засобів масової інформації області. Чим же дивував Піщанський та Недогарківський край наших гостей?

         По-перше, страусиною фермою у с. Піщане.

         «Це африканський страус, живуть вони приблизно 70-75 років. Зараз їм по 6 років, то вони як діти. Ростуть дуже швидко. Самці чорні, самиці сірого кольору. Зріст — 2 метри, як випрямиться, то рукою не дістати. Вони живуть в загороді, взимку гуляють на вулиці, а на ніч заходять у сарай. А влітку і спати можуть на вулиці. Годую мілким сіном, туди добавляю зерно, борошно. Коли спекотно, розправляють крила і таким чином охолоджують тіло. Несуть 1 яйце в два дні. Яйце важить 1,6 кг, це як 30 курячих», – розповів господар ферми Віталій Яценко.

 

По-друге, готельно-ресторанним комплексом «ВК» у с. Піщане.

На території комплексу знаходяться капличка, Дівочий фонтан, ставок, конюшні, дворівневий погріб, гектари посаджених яблунь, вишень, черешень. Історія комплексу сягає 19-го століття, коли у 1859 році німець Карл Марр заснував садівниче товариство. Буквально за 10 років воно значно розширилось, але в 1917 році все занепало. За час Радянського союзу товариство розквітало, розповідає директор комплексу Василь Камський. Троянда, яка вирощувалась тут, користувалась попитом у Франції. Радянський союз закінчився, підприємство збанкрутувало, виживало за рахунок дешевого природного газу, в 70-і роки викопали ставок, коли 150 га треба було забезпечувати поливною водою, побудували теплиці. З 90-х років це занедбаний куточок, поля були захаращені смітниками, все було зруйновано. Підприємство почали відновлювати на початку 2000-х років. З 2014-го почали займатись садівництвом. За 4 роки посадили яблунь 46 га, черешень 8 га, персики, абрикоси. З весни цього року ведеться активна робота зі збільшення площі під садами.

 

По-третє, садибою «Солодка бджілка» у селі Кривуші.

Господарі садиби - родина бджолярів Гречаних. Ця родина – приклад того, як із покоління в покоління передається сімейна справа. Голова в сім’ї – Микола Михайлович – бджоляр у третьому поколінні. Медове господарство Гречаних цікаве тим, що крім збору меду, вони облаштували передвижний будинок з вуликів, так звана «Апі-терапія». Навіть 15 хвилин перебування в такому будиночку сприяє поліпшенню настрою, знімає втому, підсилює імунітет.

 «Сам відпочиваю, після роботи особливо корисно поспати на вуликах. Це заспокоює нервову систему. Потроху люди приїжджають. Цього року хлопець регулярно привозив маму після інсульту, говорив, що після таких процедур вона почала себе краще почувати. 440 разів за секунду бджола взмахує крилами і від цього йде вібрація. Мед це солодка вода. Щоб з нектару вийшов мед, бджолам треба певний відсоток води випарувати. А для цього махають крилами. Бджола зношується і тому літом вони живуть до 30 днів. Взимку бджоли, які не беруть участь у зборі меду, живуть до 6 місяців», – розповів господар садиби Микола Гречаний.

 

 

Далі екскурсія продовжилась Недогарківською об'єднаною територіальною громадою, відвідали музей при Максимівському НВК, пропливли берегами Кременчуцького водосховища та насолодились його краєвидами.

Родзинкою Недогарківської громади була човнова прогулянка вздовж узбережжя Кременчуцького водосховища, що почалася у селі Максимівка. Гості заходу мали нагоду побачити найвищу точку узбережжя Лівобережної України — гору Пивиху з моря. І звісно, як же обійтися без смачної Максимівської юшки, якою так залюбки смакували наші гості.

 

«Уже створене некомерційне підприємство «П’ять перлин Дніпра». Виготовляємо буклети, готуємо сувенірну продукцію і з 3 по 5 жовтня презентуватимемо свій кластер зеленого туризму на Всеукраїнській виставці в Києві», – зазначила сільський голова Недогарківської громади Віра Пащенко.

Нині 5 об’єднаних громад Кременчуцького району працюють над розробкою буклету, куди будуть занесені всі туристичні об’єкти кластеру.

Безумовно, створення об’єднаних територіальних громад в Кременчуцькому районі дало поштовх розвитку сільського зеленого туризму у нашому краї. Вже в жовтні цього року діяльність кластеру зеленого туризму «П’ять перлин Дніпра» презентують в Києві. Головним буде туристичний маршрут, про який згадано вище.

Страуси і бджоли, сади і краєвиди Дніпра - Кременчуцькому району є чим дивувати.

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь