A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Козацькими стежинами Кременчуцького краю

Дата: 12.10.2018 10:53
Кількість переглядів: 706

Захоплюючу дитячу гру-подорож під такою назвою 11 жовтня спільно провели шкільна та сільська бібліотеки села Недогарки. Учні молодших класів, що завітали цього дня до бібліотеки, спочатку в своїй уяві перенеслись в укріплену фортецю на горі Пивиха, потім потрапили в Недогарківську козацьку сотню Власівського повіту, а частина разом з козаками Вільної Терешківки на волах відправилась в Одесу «чумакувати».

Учні 5 класу переглянули відеофільм про звичаї та традиції козацтва. З захопленням, особливо хлопці, розповідали все, що їм відомо про цих славних лицарів. Особливо зацікавили учнів розповідь завідувача сільською бібліотекою-філією Мороз Л.І. про джерела козацтва в Кременчуцькому районі: легенда про те, що село Омельник назвали в честь козака Омелька, що мешкав на цій території, історія про те, як цар Михайло Федорович подарував село Пришиб отаманові запорозьких козаків Сірку в XVII столітті, відомості про те, що сам Мазепа хотів закласти в Максимівці слободу та розповідь про назви хуторів Червоної Знам’янки, що пішли від прізвищ козаків, які перші там поселились. Левченко В.Г. розповіла дітям, що до ХІХ століття існувала в Максимівці Миколаївська церква, оточена ярами, на краю південної частини фортечного насипу якої можна було знайти залишки кам'яного фундаменту, на якому колись височіла козацька дозорна вежа. А навколо самої гори височіли древні могили-кургани: Бабичиха, Лядовицька, Гайдамачка, Близнюки. Потім учні з задоволенням прийняли участь у вікторині «Продовж прислів’я». Дізнавшись багато нового, діти залишали бібліотеку, несучи в душі частину гордого волелюбного козацького запалу.

Крім цього, до Дня захисника України та Дня козацтва в приміщенні Недогарківської сільської бібліотеки-філії було оформлено виставку книг «На захисті єдиної України». На ній були представлені як публікації істориків про «славне Військо Запорізьке низове», кошових отаманів та звичаї Запорізької Січі, так і новинки: книга Сергія Павленка «Оточення гетьмана Мазепи: соратники та прибічники», твір-дослідження Тараса Каляндрука «Загадки козацьких характерників», а також прозова розповідь Валерія Шевчука про козацьку державу та її ідею в системі суспільно-політичного мислення XVI-XVIII століття.

Всі бажаючі дізнатись більше про історію становлення та діяльності козацтва, про далеку епоху, коли козацька Україна поставала на європейському терені як могутня держава, можуть переглянути виставку в зручний для себе час.

День українського козацтва — це данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності. А оскільки це славне свято співпадає з Днем захисника Вітчизни, це ще і данина вдячності всім тим, хто і сьогодні охороняє наші кордони.

Завідувач Недогарківською бібліотекою-філією Мороз Любов



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь