A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

101-а річниця бою під Крутами – боротьба заради майбутнього!

Дата: 30.01.2019 08:26
Кількість переглядів: 578

День за днем, рік за роком час відділяє нас все далі від того трагічного історичного дня, коли юні студенти стали на захист своєї молодої держави та поклали голови на вівтар її незалежності. В наш нелегкий час, коли на Сході гине цвіт нації, щоб Україна була соборною, ми не маємо права забувати уроки історії.

 До 101 річниці цієї незабутньої символічної події в Недогарківській сільській бібліотеці всі бажаючі змогли переглянути виставку « Борці за поступ, щастя, волю». Мороз Любов показала присутнім книги по даній темі та розповіла полеміку, яка ведеться серед істориків. Так, наприклад. воєнний історик Монкевич прийшов до висновку, що хоча в  стратегічному відношенні цей бій і не мав великого значення, зате в моральному плані він породив незламне бажання йти до перемоги.

 Надзвичайно цікаво, що учасниками легендарного бою на залізничній станції були й уродженці нашого краюВолодимир Шульгин, Семен Могила, Сергій Горячко, Левко Прядько – ці українські лицарі безперечно заслуговують на нашу пам'ять.

 Значення подвигу Героїв Крут набуло нового звучання в наш час, коли українські воїни ціною власного здоров’я й життя захищають рідну землю від російського агресора. 30 січня 2013 року відбувся силовий розгін Євромайдану, побиття студентів. Україна має свідому патріотичну молодь, яка як в 1918 році, так і зараз готова битися до останнього за долю України та її майбутнє.

 У серцях українців бій під Крутами назавжди залишиться неспростовним фактом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. В історичному есе «Крути: Народини нового українця» письменник, учасник Української революції Євген Маланюк зазначав: «Крути були початком нової доби в історії України. Це початок нашої визвольної революції, а не ті численні формальні дати, що їх зв’язують чи зі скликанням Центральної Ради, чи то з віддрукуванням різних документів. Без Крут навіть такий акт, як акт 22 січня, був би документом без підпису. Бо такі акти мало «виголосити» – такі акти треба чинити. Кривавий підпис під цим зобов’язанням поставили юнаки і студенти крутянські – первоцвіт нації».

 Завідувач бібліотекою Мороз Любов



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь