A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Дорогами фронтових пісень

Дата: 13.05.2019 13:01
Кількість переглядів: 523

 Свято зі сльозами на очах. День памяті про тих, хто не роздумуючи віддав своє життя за мирне небо. Для кожного з нас, День Перемоги - це символ жертовності, героїчного минулого, величі духу та єднання у спільній боротьбі Європейських держав заради миру. Сімдесят чотири роки тому український народ, наші земляки разом з іншими народами Антигітлерівської коаліції ціною мільйонів життів захистив світ від жахіть нацизму.

 Не було в Україні сімї, якої б не зачепила своїм чорним крилом ІІ світова війна. Тому тематичний захід під назвою «Фронтовими дорогами легендарних пісень», що пройшов 8 травня в Недогарківській бібліотеці члени клубу за інтересами «А пісня – то душа…» розпочали розповіддю про те, який слід лишила війна в їх родинах. Завідувач бібліотекою розповіла про своїх славних дідусів, один з яких(Ладатко Григорій) загинув на початку війни, а інший – Журило Яків пройшов військовими дорогами не лише України, а й Угорщини, Австрії та Німеччини. Коваленко Анатолій розповів, що його батько – Коваленко Федір пройшов 7 країн, визволяючи від коричневої чуми всю Європу. Згадали про остарбайтерів, які були майже в кожній сім`ї, але особливо розчулила присутніх історія кохання, пронесеного через всю війну, яку розповіла Тимошенко Валентина.

 А потім всі згадали фронтові пісні, які співала в той страшний час вся країна, слова яких вкарбувались в пам'ять назавжди. «Журавлі», «Ех, дороги», «Катюша», «В землянці», «Смуглянка», «Темна ніч» - кожна з цих легендарних пісень має власну історію. Так, наприклад, пісня «В землянці», виконана Марком Бернесом, була знята з першого дубля, а от перша матриця платівки з нею постраждала від сліз робітниці заводу, яка не могла стримати почуттів під час її прослуховування. А вірш «Журавлі» Гамзатов написав коли побачив пам’ятник білим журавлям в Хіросімі та дізнався історію дівчинки, що стала жертвою наслідків ядерного бомбардування й так і не встигла вирізати із паперу тисячу журавликів.

 Згадали односельців, які загинули та тих, хто повернувся з пораненим серцем. Закінчився захід хвилиною скорботи, коли всі на мить уявили собі ті страшні події та побажали добра і миру нашій багатостраждальній країні.

        Завідувач бібліотекою Мороз Любов



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь