Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Дорогами фронтових пісень

Дата: 13.05.2019 13:01
Кількість переглядів: 547

 Свято зі сльозами на очах. День памяті про тих, хто не роздумуючи віддав своє життя за мирне небо. Для кожного з нас, День Перемоги - це символ жертовності, героїчного минулого, величі духу та єднання у спільній боротьбі Європейських держав заради миру. Сімдесят чотири роки тому український народ, наші земляки разом з іншими народами Антигітлерівської коаліції ціною мільйонів життів захистив світ від жахіть нацизму.

 Не було в Україні сімї, якої б не зачепила своїм чорним крилом ІІ світова війна. Тому тематичний захід під назвою «Фронтовими дорогами легендарних пісень», що пройшов 8 травня в Недогарківській бібліотеці члени клубу за інтересами «А пісня – то душа…» розпочали розповіддю про те, який слід лишила війна в їх родинах. Завідувач бібліотекою розповіла про своїх славних дідусів, один з яких(Ладатко Григорій) загинув на початку війни, а інший – Журило Яків пройшов військовими дорогами не лише України, а й Угорщини, Австрії та Німеччини. Коваленко Анатолій розповів, що його батько – Коваленко Федір пройшов 7 країн, визволяючи від коричневої чуми всю Європу. Згадали про остарбайтерів, які були майже в кожній сім`ї, але особливо розчулила присутніх історія кохання, пронесеного через всю війну, яку розповіла Тимошенко Валентина.

 А потім всі згадали фронтові пісні, які співала в той страшний час вся країна, слова яких вкарбувались в пам'ять назавжди. «Журавлі», «Ех, дороги», «Катюша», «В землянці», «Смуглянка», «Темна ніч» - кожна з цих легендарних пісень має власну історію. Так, наприклад, пісня «В землянці», виконана Марком Бернесом, була знята з першого дубля, а от перша матриця платівки з нею постраждала від сліз робітниці заводу, яка не могла стримати почуттів під час її прослуховування. А вірш «Журавлі» Гамзатов написав коли побачив пам’ятник білим журавлям в Хіросімі та дізнався історію дівчинки, що стала жертвою наслідків ядерного бомбардування й так і не встигла вирізати із паперу тисячу журавликів.

 Згадали односельців, які загинули та тих, хто повернувся з пораненим серцем. Закінчився захід хвилиною скорботи, коли всі на мить уявили собі ті страшні події та побажали добра і миру нашій багатостраждальній країні.

        Завідувач бібліотекою Мороз Любов



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь