Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

А чи відомо Вам, коли в української гривні день народження?

Дата: 03.09.2019 10:35
Кількість переглядів: 547

Уявляєте? 23 роки тому Україна провела грошову реформу, внаслідок якої з'явилася гривня. Так, 2 вересня 1996 року, Національний Банк України випустив в обіг українські банкноти і розмінні монети. Тоді ж була припинена емісія карбованців, які відтоді потрібно було міняти на гривні.

За 23 роки українські гроші змінювали свій дизайн багато разів. Молодшав Т.Г.Шевченко, змінювався розмір банкноти, а ще гроші стали зручнішими для людей з вадами зору, адже стали чітко відчуватися позначки, кожна з яких позначає окрему купюру. Також суттєво зросла кількість елементів захисту на купюрах.

А тепер ТОП – 5 цікавинок про українську гривню:

*1. У 1992 році, канадською компанією Canadian Bank Note Company, була виготовлена серія банкнот номіналами 1, 2, 5, 10 і 20 гривень. завдяки Левко Лук'яненко (український дисидент), який був призначений послом в Канаді. Саме він попросив канадську діаспору допомогти Україні обзавестися власною валютою.

*2. «Копійки» відповідно до давніх традицій Русі споконвічно мали називатися «шаги», але Верховна рада вирішила назвати українські монети «копійками», для того щоб населенню було звичніше.

*3. Дрібні купюри номіналом 1, 2, і 5 гривень служать всього 6-8 місяців, оскільки часто переходять з рук в руки, псуються, і їх НБУ міняє на нові. Більші - номіналом 10, 20, 50, і 100 гривень - в обігу перебувають до 3-х років, а 200 і 500 гривневі купюри - від 5 років і більше.

*4. Символ гривні практично ідентичний символу давньоримської грошової одиниці - дімідіа (половини) секстули. Різниця лише в кількості горизонтальних рисочок: у знака гривні їх дві, у давньоримської одиниці ваги - одна.

* 5. У 2008 році комісія з естетики Міжнародного фінансового банку визнала українську гривню однією з п'яти найкрасивіших валют світу. Крім неї, в компанії призерів виявилися австралійський і американський долари, євро і болгарський лев.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь