Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

А чи відомо Вам, коли в української гривні день народження?

Дата: 03.09.2019 10:35
Кількість переглядів: 559

Уявляєте? 23 роки тому Україна провела грошову реформу, внаслідок якої з'явилася гривня. Так, 2 вересня 1996 року, Національний Банк України випустив в обіг українські банкноти і розмінні монети. Тоді ж була припинена емісія карбованців, які відтоді потрібно було міняти на гривні.

За 23 роки українські гроші змінювали свій дизайн багато разів. Молодшав Т.Г.Шевченко, змінювався розмір банкноти, а ще гроші стали зручнішими для людей з вадами зору, адже стали чітко відчуватися позначки, кожна з яких позначає окрему купюру. Також суттєво зросла кількість елементів захисту на купюрах.

А тепер ТОП – 5 цікавинок про українську гривню:

*1. У 1992 році, канадською компанією Canadian Bank Note Company, була виготовлена серія банкнот номіналами 1, 2, 5, 10 і 20 гривень. завдяки Левко Лук'яненко (український дисидент), який був призначений послом в Канаді. Саме він попросив канадську діаспору допомогти Україні обзавестися власною валютою.

*2. «Копійки» відповідно до давніх традицій Русі споконвічно мали називатися «шаги», але Верховна рада вирішила назвати українські монети «копійками», для того щоб населенню було звичніше.

*3. Дрібні купюри номіналом 1, 2, і 5 гривень служать всього 6-8 місяців, оскільки часто переходять з рук в руки, псуються, і їх НБУ міняє на нові. Більші - номіналом 10, 20, 50, і 100 гривень - в обігу перебувають до 3-х років, а 200 і 500 гривневі купюри - від 5 років і більше.

*4. Символ гривні практично ідентичний символу давньоримської грошової одиниці - дімідіа (половини) секстули. Різниця лише в кількості горизонтальних рисочок: у знака гривні їх дві, у давньоримської одиниці ваги - одна.

* 5. У 2008 році комісія з естетики Міжнародного фінансового банку визнала українську гривню однією з п'яти найкрасивіших валют світу. Крім неї, в компанії призерів виявилися австралійський і американський долари, євро і болгарський лев.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь