A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Обережно гриби!

Дата: 24.09.2019 12:25
Кількість переглядів: 480

Щорічно, особливо в осінній період, зростає кількість отруєнь дикорослими грибами. Найбільше отруєнь грибами реєструються в Київській, Волинській, Львівській, Вінницькій, Рівненській областях.

За 2018рік в Україні постраждало від отруєння грибами 174 особи, померло 11 осіб. Невтішною є і картина щодо отруєння грибами і серед населення міста Кременчука. За останні 28 років по місту зареєстровано 153 випадки з них 8 закінчилися летально.

Найбільша кількість захворювань спостерігалася в 1990р – 19 випадків, 1995р.- 21 випадок, 1996р.- 30 випадків, 2000 році-16 випадків. Потім кількість офіційно зареєстрованих отруєнь різко зменшилася, були роки коли такі випадки взагалі не реєструвалися (2006, 2008, 2010, 2011рр.) Починаючи з 2012 р. спостерігаємо знову підйом показників випадків отруєння дикорослими грибами серед населення міста. За поточний період 2019 року  та у минулому 2018році випадків отруєння дикорослими грибами не зареєстровано.

Причиною отруєнь є не тільки недостатня обізнаність населення з різними видами грибів (помилкове вживання отруйних грибів замість їстівних), а й їстівних, які змінили свої властивості під впливом певних факторів: збирання їх уздовж автомобільних доріг, в районах розміщення промислових підприємств, діяльність яких спричиняє забруднення навколишнього середовища.

Якщо Ви вирішили йти в ліс на «тихе полювання», обов’язково запам’ятайте і дотримуйтеся таких правил:збирати гриби можна тільки на екологічно чистій місцевості;

не дозволяйте збирати та вживати гриби дітям, бо саме вони першими стають жертвами отруєнь;не збирайте старих, перезрілих або пошкоджених грибів;ніколи не кладіть у кошик грибів яких не знаєте(особливо остерігайтесь пластинчатих грибів);не куштуйте сирі гриби на смак;не беріть гриби, що мають внизу ніжки бульбовидне потовщення,навколо якого є плівчаста оболонка.

Якщо після вживання грибів Ви почуваєтесь погано (нудота,блювота, біль у животі, головний біль, підвищення температури тіла, судоми, галюцинації негайно викликайте «швидку допомогу», до приїзду лікаря необхідно очистити шлунок, викликавши блювоту, необхідно пити  якомога більше рідини.

В якому б обсязі не проводилася санітарно-освітня робота з профілактики отруєньдикорослими грибами (інформування населення через ЗМІ, проведення диктантів в навчальних закладах міста та району,ознайомлення дітей з дикорослими грибами та отруйними рослинами) все ж таки можливість отруєння грибами залежить від свідомості громадян.

 

Лікар з гігієни харчування Кременчуцького МВПЛД

ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України» М.А. Кальницька                 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь