A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Профілактика захворювання на ботулізм

Дата: 24.09.2019 12:27
Кількість переглядів: 477

Ботулізм - гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене споживанням продуктів, які містять ботулотоксин(який продукує вегетативна форма Cl. botulinum). Ступінь протікання хвороби, як правило важкий, з наступними хронічними проявами та непоодинокими летальними випадками.

Захворювання зазвичай розвивається за короткий проміжок часу (12-24 години) за умови коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні (безкисневі) умови. Найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви.

Першими симптомами ботулізму є:

-підвищена стомлюваність, м'язова слабкість («ноги ватяні»), запаморочення. У розпалі хвороби особливо виразно помітно переважне ураження м'язів шиї та кінцівок, хворі не можуть самі йти, вони буквально «висять» на тих, хто їх супроводжує;

- порушення зору — один з найбільш яскравих симптомів ботулізму. Хворі не можуть читати текст, який лежить перед ними, але добре бачать спочатку предмети, що розташовані далеко (тобто порушується спочатку ближній зір). Іноді хворі скаржаться, що перед очима з'являється «сітка», «імла», що заважає їм бачити предмети. Інші симптоми, пов’язані з порушенням ковтання та вимови з‘являються дещо пізніше.

Кожен рік серед населення України реєструється найважче харчове отруєння, що викликане збудником ботулізму. В 2018 році в Україні були зареєстровані 117 випадків, з кількістю потерпілих 110 осіб, померло 8 осіб. За 6 місяців поточного року в Україні зареєстровано 51 випадок захворювання на ботулізм, постраждало 63 особи, померло 4 особи.  

В місті Кременчуці за останні 18 років випадки захворювання на ботулізм реєструвались: 2000р. випадків захворювання на ботулізм не зареєстровано; 2001р.- 4 випадки; 2002р.-4 випадки; 2003 -1 випадок, 2004-1 випадок; 2005р.- 7 випадків померлих 2;  2006-2008рр. випадків захворювання не зареєстровано, 2009 - 2 випадки, 2010-2011рр випадків захворювання не зареєстровано;  2012 - 2 випадки, 2013р- випадків захворювання не зареєстровано, 2014р.- 1 випадок. , 2015р.-2 випадки, 2016–2017рр. випадків не зареєстровано; 2018р-2 випадки. 

В Кременчуцькому районі за останні 6 років зареєстровано лише 1 випадок захворювання на ботулізм в  2014році.

Головнимизаходами по профілактиці ботулізму — ретельне дотримання технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування. Не слід купувати кров'яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб. Якщо продукт викликає сумнів у його якості, слід його прокип'ятити: кип'ятіння протягом 10 хвилин руйнує ботулотоксин. М'ясо при цьому має бути нарізано шматками завтовшки не більше 2 см. При груповому спалаху ботулізму забезпечується контроль протягом 2-х тижнів за всіма особами, хто вживав підозрілий продукт. Залишки продукту направляються на бактеріологічне та токсикологічне дослідження. У разі найменшого погіршення самопочуття особи з осередку хвороби госпіталізуються.

Наразі,згідно даних МОЗ, в Україні наявні високоякісні антитоксини необхідні для негайного лікування ботулізму. Партіяпротиботулінічних сироватокпридбана за рахунок програми розвитку ООН (ПРООН) та поширена в регіони. Кількість сироваток, розрахована   на підставі сформованих статистичних даних середньої кількісті захворівших за останні 10 років.

 

Лікар з гігієни харчування Кременчуцького МВПЛД

ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України»  М.А. Кальницька                 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь