A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

АТ «Полтаваобленерго» попереджає - Падіння гілок та дерев на об’єкти електромереж – основна причина знеструмлення споживачів!

Дата: 08.10.2019 11:37
Кількість переглядів: 552

          На сьогодні основною причиною аварійних знеструмлень під час складних погодних умов є падіння гілок та дерев на об’єкти електромереж. Обрізання дерев насамперед потрібне для запобігання аварійним ситуаціям. Однак населення не завжди розуміє їх важливість. Мешканці незадоволені тим, що їхні плодові дерева обрізають. При цьому, самі висаджують їх під лініями електропередачі, що категорично заборонено.

Нагадаємо: чинне законодавство України чітко визначає відповідальність за утримання дерев в містах та селах. Згідно ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», а також пункту 4 «Правил охорони електричних мереж», затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 209 від 04.03.1997 р., утримання зелених насаджень, в тому числі і в охоронних зонах повітряних ліній електропередач, повинні здійснювати власники зелених насаджень.

Окрім цього, має бути забезпечене безумовне дотримання п. 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» та законодавства України, а саме: на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачами цих об’єктів; на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установами, організаціями, підприємствами; на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво – забудовниками чи власниками цих територій; на безгоспних територіях, пустирях – органами місцевого самоврядування; на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власниками або користувачами.

За статистикою, близько 50% робочого часу виробничої бригади району електричних мереж витрачається на розчистку трас повітряних ліній електропередачі в населених пунктах. Тобто замість виконувати свої прямі обов’язки, електромонтери працюють лісорубами та розчищають тисячі кілометрів ліній. Цей процес безкінечний, бо до висаджених в охоронних зонах ЛЕП дерев енергетикам доводиться повертатися через кілька років і фактично розпочинати все наново.

Більше того, бездіяльність населення давно ввійшла у звичку, адже рано чи пізно «приїде обленерго і все зробить». Про дерева, які часто буквально вростають у лінії, згадують, коли вони падають на дроти і вулиця поринає у темряву, або тоді, коли «обленерго» їх починає «неправильно» і «не тоді» обрізати. Зручно, чи не так? Дерево впало на лінію – винні енергетики, бо вчасно не обрізали, обрізали дерева – вони ж винні у знищенні зелених насаджень. А якщо гілка обірве провід і під напругу потрапить перехожий? Хто відповідатиме?

У разі виникнення аварійних відключень в електромережах 0,40-010 кВт через зелені насадження, АТ «Полтаваобленерго» вимушене буде виставляти рахунки землевласникам (землекористувачам) та власникам зелених насаджень на відшкодування витрат за аварійно-відновлювальні роботи та недовідпуск електроенергії.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь