A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Увага!!! Пташиний грип!

Дата: 25.02.2020 08:34
Кількість переглядів: 1444

 

Картинки по запросу картинка пташиний грипВ Україні вперше за три роки зафіксовано спалах пташиного грипу, сталося це на приватному підприємстві «Хутір» у селі Сугаків, Немирівського району, Вінницької області.

 

Головний ветеринарний інспектор Вінницької області 18 січня після виявлення загибелі птиці оголосив карантин на підприємстві на 72 години. Згодом після дослідження проб біоматеріалу експерти встановили діагноз – грип птиці.

Станом на 1 січня 2020 року на «Хуторі» утримувалось близько 98 тисяч поголів’я птахів, з яких загинуло 4856, а як повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я тварин, решту курей довелося зарізати.

В осередку захворювання вживається заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці, - йдеться у повідомленні прес-служби.

“Пташиний грип”.  Останнім часом постійно повідомляється про масштаби ураження цією хворобою та можливість її розповсюдження на території держави.  Вкотре хотілося б розповісти про цю хворобу, що необхідно виконувати, щоб попередити цю хворобу, та як діяти у разі її виникнення.

Грип птиці – гостре високо контагіозне вірусне захворювання  сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, яке спричиняється вірусом грипу А. Грип птиці, збудниками якого є штами вірусу Н5, N1, перебігає у формі класичної чуми птиці. Для хвороби  характерні:  висока  смертність, ураження органів травлення і дихання, наявність набряків та депресії, найбільш непередбаченим є захворювання дикої та свійської водоплавної птиці, гусей качок, лебедів, у них захворювання протікає майже безсимптомно що значною мірою ускладнює швидке виявлення та ліквідації хворої птиці.

До грипу також сприйнятливі кури, качки, індики, цесарки, перепели, буревісники,  фазани,  горобці,  лебеді,  чайки. У дорослих качок, індичок,  перепелів і цесарок хвороба може перебігати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла  птиця.  Інкубаційний період  триває 1-7 днів.  Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара,  корми, інкубаційні яйця, туші, пір'я, обслуговуючий персонал,  комахи,  пухоїди,  дикі птахи (голуби, горобці, ворони, галки).  Вірус виділяється  у  навколишнє  середовище зі слиною, носовим секретом і послідом та зберігається в навколишньому середовищі 4 місяці. 

З метою  запобігання  занесенню збудника гриппу в птахогосподарства необхідно дотримуватися таких вимог:
  • сухопутну і водоплавну птицю утримувати в закритих приміщеннях й вольєрах (бажано щоб вольєри були покриті навісами);
  • не допускати контакту з дикими птахами (особливо водоплавними);
  • не перетримувати птицю більш ніж півтора року;
  • ні в якому разі не купуйте молодняк птиці та інкубаційне яйце на стихійних ринках, які мають невідоме походження;
На сьогоднішній день єдиними місцями де  контролюється інкубація яйця,   вирощування та вакцинація молодняку є птахофабрики та інкубаторно птахівничі підприємства  на яких і можна здійснювати закупівлю молодняку. 
З приходом весни почнеться масовий переліт мігруючих птахів. Не виключено, що це спричинить випадки захворювання домашньої птиці пташиним грипом. При загибелі птиці чи в разі підозри її захворювання,  терміново інформуйте вашого дільничного лікаря ветеринарної медицини або дзвоніть у районну лікарню ветмедицини за тел. 5-16-34, 5-14-58. Трупи птиці ні в якому разі не викидайте на сміття, не згодовуйте м’ясоїдним тваринам, їх обов’язково  потрібно спалювати.
Можливо дехто скаже що виконання цих заходів неможливо. Але тільки такі суворі заходи можуть завадити захворюванню птиці.

На сьогоднішній день дільничні лікарі Кременчуцької районної ветлікарні проводять роз’яснювальну роботу серед власників, які утримують птицю та клінічний огляд птиці шляхом подвірного обходу.

Серед не багатьох варіантів боротьби з пташиним грипом є вакцинація птиці проти штаму H5 N1. На  сьогоднішній день існують повідомлення про винайдення цієї вакцини.

 

Завідуючий відділом протиепізоотичних заходів

Кременчуцької районної державної

лікарні Ветеринарної медицини                                              Пруненко В.О.

 


 

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь