A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Бій за майбутнє України

Дата: 29.01.2020 14:27
Кількість переглядів: 490

 Фото без опису Кожного року в кінці січня Україна сумує в скорботній хвилині мовчання за своїми мужніми синами, за майбутнім нації - студентами, що стали в нерівний бій за незалежність своєї держави та поклали за неї свої молоді життя. Ця трагедія сталась на залізничній станції в 5 годинному бою між 4-тисячним підрозділом Червоної Гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. Ця тема більш ніж актуальна ще й тому, що і нині у військових діях на Сході кожного дня гине квіт нації, її ненароджене майбутнє.

 100-річчю цієї знаменної в історії України події було присвячено фільм Олексія Шапарєва “Крути 1918”, основу якого становили спогади Аверкія Гончаренка, сотника армії УНР. Обговорення цього фільму та порівняння його з історичними джерелами того часу відбулося 29 січня в Недогарківській сільській бібліотеці. Після перегляду уривків з фільму читачі, які цікавляться історією та подіями початку ХХ століття при обговоренні вирішили, цей фільм не є реконструкцією історичних подій. Це художній фільм, який насичений різними образами. У титрах фільму історичних консультантів немає. Автори фільму заявляли, що вони не хочуть спілкуватися з істориками, а спиратимуться на спогади.

Бій під Крутами породив колосальну кількість міфів, легенд, домислів різного спрямування, через чималу кількість яких реалії бою почали забуватися.

Тому і молодь, і присутні на обговоренні люди середнього віку вирішили, що краще джерело для вивчення історичної правди - це мемуари та спогади очевидців подій: курсанта військової школи М.Михайлика, деяких бійців студентської сотні, грунтовна праця Д.Дорошенка “Історія України(1917-1923 рр.), нарис Б.Монкевича “Бій під Крутами”, книга В.Зарицького “Крутянська подія”, представлені на тематичній полиці “Героїка трагедії Крут” та доступні в електронному варіанті.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Матвій Данилюк (1892—1994), єдиний учасник бою під Крутами який дочекався відновлення незалежності України у 1991 році, зустрівши її у селі Ватин Волинської області.

 Якщо трактувати бій під Крутами як один з етапів неоголошеної війни Радянської Росії проти України, а молодих вояків вважати оборонцями української державності, актуальність цієї теми стає очевидною.

 Завідувач Недогарківською бібліотекою Мороз Любов



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь