A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Щодо визначення пільгового стажу

Дата: 28.04.2020 15:57
Кількість переглядів: 579

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про охорону праці» працівники, зайняті на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, безплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно – оздоровчого призначення, скорочену тривалість робочого часу, щорічну додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці в підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

Поняття шкідливі умови праці визначені в Гігієнічній класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (наказ Міністерства охорони здоров’я за № 248 від 08.04.2014 року), а саме: це стан умов праці, за якого рівень впливу одного або більше факторів виробничого середовища та/або трудового процесу перевищує допустимий.

Фото без описуВідповідно до постанови Кабінету Міністрів України за № 442 від 01.08.1992 р. «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» віднесення робіт до категорії із шкідливими і важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу в цих умовах проводиться на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці.

      Пунктом 4 вищезазначеного Порядку атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству , організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше від одного разу на пять років. 

       Атестація робочого місця за умовами праці передбачає встановлення причин і факторів виникнення несприятливих умов праці та їх санітарно-гігієнічні дослідження  робочому місці.

При оцінюванні умов праці під час проведення атестації на конкретному робочому місці ураховується вплив на відповідного працівника в процесі усіх виробничих факторів, а саме: фізичних, хімічних, біологічних та фізіологічних та час їхнього впливу впродовж робочого часу в характерних виробничих умовах у разі застосування засобів колективного та індивідуального захисту.

     Тому умови праці працівників залежать від багатьох чинників і можуть значно відрізнятися навіть у працівників однієї професії, зайнятих роботами в одному структурному підрозділі підприємства.

     Отже, результати атестації робочого місця за умовами праці є єдиною підставою для об’єктивної оцінки умов праці на конкретному робочому місці та обгрунтованого встановлення права на роботу із шкідливими і важкими умовами праці.

     Статтею 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, які затверджені Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочого місця.

        Отже, підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є, в перш за все, наявність професії (посади) та виробництва у конкретному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівника за результатами атестації робочого місяця впродовж повного робочого дня  (не менше ніж 80% встановленої тривалості робочого часу для цієї категорії працівників).

        Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на пенсію за віком на пільгових умовах.

 

За інформацією заступника начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Л. Рогізної.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь