Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

COVID-19 посилює вразливість і підвищує економічні, соціальні ризики та загрози для здоров’я жінок і дівчат

Дата: 02.06.2020 14:22
Кількість переглядів: 707

Фото без опису

Завантажити інфографіку

Пандемія, спричинена поширенням вірусу COVID-19, і пов’язані з нею обмежувальні заходи наражають усі групи жінок на серйозну небезпеку втрати доходів і заощаджень, значно збільшують тягар неоплачуваної роботи з догляду, підвищують ризики домашнього насильства щодо жінок і дітей, а також посилюють уразливість тих, хто стикається з множинними формами дискримінації — свідчить нове дослідження ООН Жінки в Україні «Оперативна гендерна оцінка становища та потреб жінок у контексті ситуації з COVID-19 в Україні».

 

Оцінка, що проводилася в період з 21 березня по 12 квітня 2020 року, містить онлайн-опитування. Опитано 3310 респонденток і 528 респондентів старших за 18 років, що проживають у різних типах населених пунктів і мають доступ до мережі Інтернет. Вибірка не є репрезентативною для населення областей за критеріями віку та рівня освіти, але для проведення порівняльного аналізу досягнуто представництво респонденток і респондентів ключових груп (аналітичний підхід до формування вибіркової сукупності). Окрім того, було проведено кабінетний огляд українського законодавства, пов’язаного із запобіганням виникненню та поширенню COVID-19, і офіційних даних державної статистики, розмежованих за ознакою статі, на національному, регіональному та місцевому рівнях. Оцінка також містить аналіз заходів з протидії COVID-19 на місцевому рівні у Волинській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Сумській, Херсонській і Чернівецькій областях, що базується на інформації з відкритих джерел і телефонних інтерв’ю з представниками/цями 12 об’єднаних територіальних громад у зазначених областях. У цілях проєктної діяльності ООН Жінки було також проведено напівструктуровані телефонні інтерв’ю з 77 представницями вразливих груп жінок з Волинської, Донецької, Запорізької, Луганської, Сумської, Херсонської та Чернівецької областей.

Дослідження засвідчує, що жінки, які отримують меншу заробітну платню та пенсії, а також стикаються з гендерною дискримінацією на ринку праці й тому загалом мають менше можливостей заощаджувати, є особливо ураженими під час пандемії COVID-19 і більше, ніж чоловіки, схильні очікувати гострої потреби економити на базових послугах за умови продовження обмежувальних заходів. Загалом, 81,8% жінок вважають, що їм доведеться заощаджувати на харчових продуктах; 77,4% очікують можливих складнощів з орендою житла й оплатою комунальних послуг; 76,8% прогнозують труднощі з покриттям основних витрат, пов’язаних з придбанням ними продуктів харчування та інших товарів першої необхідності. Чоловіки рідше, ніж жінки, відзначали можливу потребу в економії на харчах (72,3%), складнощі з оплатою оренди та комунальних послуг (65,5%) і з покриттям основних витрат (70,3%).

Опитування також продемонструвало, що карантин посилив проблему гендерних стереотипів і патріархальних соціальних норм щодо ролей жінки та чоловіка в сім’ї, оскільки значне навантаження з хатньої та доглядової праці вдома покладається на жінок. Жінки, які працюють удома, вимушені поєднувати оплачувану працю, хатні справи та догляд за дітьми, що залишаються вдома через карантин у навчальних закладах. Зокрема, 63,5% респонденток відзначили збільшення часу, який вони витрачають на прибирання, 50,5% — на приготування їжі, 53,3% — на психологічну й емоційну підтримку дорослих членів сім’ї. Спостерігаються і значні розбіжності відповідей опитаних жінок і чоловіків. Так, лише 27,8% і 44,1% чоловіків відзначили збільшення витрати часу на приготування їжі та прибирання відповідно.

Через брак розвинених форм організації дистанційного навчання дітей шкільного віку виник ще один виклик передусім для сімей і жінок, що повинні додатково дбати про навчання дитини вдома. 78,9% респонденток, які мають дітей шкільного віку, зазначили, що переважно саме вони займаються їх навчанням у цей період. Причому відповіді чоловіків підтверджують цю тенденцію — лише 32,3% чоловіків відповіли, що опікуються організацією навчання дітей під час карантину.

Ситуація є особливо гострою для жінок з уразливих груп, перед якими постають додаткові фінансові ризики та ризики для здоров’я.

Під час карантину жінки з інвалідністю стикаються з браком доступу до потрібних товарів медичного та санітарно-гігієнічного призначення, з ризиками в разі потреби отримати медичну допомогу. «Якщо людина з вадами зору потрапляє в лікарню, вона в ситуації карантину лишається супроводу. Наші лікарні не облаштовані для таких осіб. Ти не можеш самостійно прийняти ліки; мусиш на слово вірити, що тобі дають саме ті ліки, які потрібно; не можеш без сторонньої допомоги піти в туалет. Коли ви не розмовляєте, то маєте змогу хоч написати. Пробачте, але я знову хочу плакати», — підкреслює Оксана, жінка з інвалідністю з Чернівців.

У ситуації загальнонаціонального карантину стають особливо вразливими й ромські жінки, оскільки не мають фінансових ресурсів для купівлі харчів, засобів індивідуального захисту та гігієни, а також належного доступу до медичних послуг, освіти, доступної (ромською мовою) інформації про профілактику захворюваності. «Вчора я займалася плетінням кошиків з лози, сьогодні поїду в сусіднє село, щоб обміняти їх на картоплю, цибулю, моркву. Не продати, а просто обміняти. Ми тут у таборі важко живемо, але я не думала, що ситуація буде настільки складною для нас», — каже Марія.

В Україні жінки становлять 82,8%1 від загальної кількості працівників охорони здоров’я. Працівниці медичної сфери й так званих кризових сфер (соціальні працівниці, продавчині, аптекарки тощо) наражаються на підвищений ризик інфікування COVID-19 і стикаються з додатковими витратами, оскільки змушені купувати засоби індивідуального захисту власним коштом. Зокрема, лише 13,9% жінок, які взяли участь в опитуванні та працюють у медичній сфері, сказали, що вони повністю забезпечені засобами індивідуального захисту (масками, рукавичками тощо). 59,7% респонденток забезпечені засобами захисту частково та 26,4% не забезпечені ними взагалі.

«Видали дві маски на весь період карантину, одноразовий халат (іронізує, що він уже став багаторазовим) і бахили. Сказали, що якщо треба більше, то купуйте самі. На які гроші купувати, не сказали. У мене, медсестри зі стажем, заробітна плата мінімальна. Добре, що на роботу довозять спецтранспортом», — каже Наталя, медсестра.

Додаткові виклики постали перед жінками, зайнятими в медичній, соціальній сферах і сфері послуг, які не можуть перейти на дистанційну працю та змушені організовувати догляд за дітьми дошкільного й шкільного віку в контексті карантину. «У мене дитина, 6 років, я залишаю її вдома саму, бо ні з ким мені залишити. Я весь час хвилююся за її безпеку», — відзначає Тетяна, соціальна працівниця.

Інші вразливі групи, які мають вищий ризик опинитися за межею крайньої бідності, у ситуації відсутності продовольчої безпеки, у пастці зі своїми кривдниками в закритих приміщеннях; не мати або мати обмежений доступ до основних послуг і ресурсів, становлять жінки-ветеранки та військовослужбовиці; жінки, що фактично виховують дітей самотужки; жінки, що живуть з ВІЛ/СНІД; літні жінки (65+); жінки-підприємиці; жінки, що виховують дітей з інвалідністю чи доглядають інших членів сім’ї з інвалідністю тощо.

Дослідження відзначає певні позитивні приклади зважання на потреби вразливих груп в окремих областях. Водночас більшість рішень, ухвалених з метою протидії поширенню COVID-19 в Україні, не враховують повною мірою міжнародних і національних нормативних зобов’язань України з гендерної рівності та прав людини. Це призводить до диспропорційного впливу обмежувальних заходів на вразливих жінок.

Дослідження також надає рекомендації державним, регіональним і місцевим органам влади та громадянському суспільству й партнерам з розвитку щодо заходів, які треба вжити — з урахуванням потреб уразливих жінок і дівчат — для забезпечення рівних прав, а також підтримки відновлення після кризи, спричиненої пандемією.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь