A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

За знаннями про Конституцію України - до Максимівської бібліотеки

Дата: 01.07.2020 09:15
Кількість переглядів: 669

Фото без описуРідна Україна – мова солов'їна,

Золоте колосся, маки у житах.

Край воріт – калина, верба, яворина,

Храми і світлиці в барвах-рушниках.

Рідна Україна – то душі краплина,

Пісня журавлина у ранковий час.

Рідна Україна – то земля єдина,

Що сходив ногами босими Тарас.

 

 Щороку, починаючи з 1996-го, 28 червня Україна відзначає День Конституції – єдине свято яке закріплене  в цій самій Конституції. Це стаття 161: "День ухвалення Конституції України є державним святом - Днем Конституції України". Це – знаковий для українців день, бо в цей день ми, після багатьох років неприйняття і дискусій отримали основоположний документ найвищої юридичної сили.

  Конституційному процесові в Україні – понад 300 років. Точкою відліку вважають 5 квітня 1710 року, коли під час обрання гетьманом України Пилипа Орлика уклали документ, пізніше названий Конституцією Пилипа Орлика.

У Московському архіві знайдено примірник Конституції гетьмана Пилипа Орлика, написаний староукраїнською мовою. До цього вважалося, що козацька Конституція існує лише в латинському варіанті, а зберігається він у Національному архіві Швеції. Український варіант переклали з латинського оригіналу ще за часів козацтва, і він понад півстоліття зберігався у Запорозькій Січі, а коли останню знищили російські війська – потрапив до Москви. Копію історичного документу тепер можна побачити в експозиції Музею Гетьманства у Києві.

З перших днів проголошення незалежності України спроби ухвалити Конституцію не увінчалися успіхом. Процес гальмували через перманентні суперечності між тодішнім президентом України Леонідом Кравчуком і парламентом на тлі тривалої соціально-економічної кризи в країні. Таким чином, робота над проектом Конституції України тривала аж шість років.

Врешті решт Конституція була прийнята Верховною Радою 28 червня 1996 року о 9:20 ранку, після безсонної для народних обранців ночі. Вона визначає основи громадського і державного ладу, права і свободи людини і громадянина, порядок організації і функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

За допомогою Конституції кожен Президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на неї і Пересопницьке Євангеліє.

Якщо у вас виникають якісь питання щодо самої Конституції, історії її прийняття, історичного підґрунтя, що передувало цьому процесу, пропонуємо звернутися до Максимівської  бібліотеки, яка  підготували книжкову виставку «Квітуй Україно і слався в віках». Бібліотекар Л.І. Кравченко підготувала вікторину для дітей «Як добре ви знаєте Конституцію?» Проведено конкурс малюнків на асфальті «Я малюю своє майбутне». На жаль, життя вносить свої корективи, але якщо ця тема вас цікавить, ви можете поспілкувавшись з бібліотекарем отримати потрібну книгу на абонементі.

Сьогодні ми, як і світова громадськість, визнаємо, що маємо Конституцію, яка відповідає європейським вимогам Основного Закону.

 

Завідуюча Максимівською бібліотекою                                                  Л.І.Кравченко



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь