A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Дідух — життєдайний символ українців

Дата: 23.07.2020 14:08
Кількість переглядів: 1578

Фото без опису                                                         Наш дідух – із жита сніп

                                                                   Зв’язаний з обжинків.
                                                                   Є він в хаті – буде хліб,
                                                                   Будуть добрі вчинки.

      Дідух – це Універсальний український символ національної самосвідомости, символ єднання українського народу в соборну європейську націю із багатотисячолітньою хліборобською історією високого гуманізму та миролюбної культури.
Саме слово, поняття «Дідух» означає «найстарший», Злаки, солома, сіно є, власне, матеріальною суттю, єством цього правічного знаку. Це своєрідна пам’ять про наших предків, які першими вирощували ті сільськогосподарські культури, збирали й сушили траву для своєї худоби.
Колись жодне свято не обходилося без Дідуха: він освячував народження дитини, скріплював шлюб, очищав новосілля і супроводжував померлих; його зображення є на кольоровій трипільській кераміці, писанках, різьбах, вишивках, ткацтві.
     Є принципова різниця між Зажинковим і Обжинковим Дідухами. Зажинковий Дідух (легкий, ажурний, витончений, пишний) є жіночим, декоративним, урочистим, довговічним і використовується для різноманітних подій життя людини. Його виготовляють жінки-берегині із недозрілого збіжжя високохудожньою технікою декорування. Обжинкові снопи (важкі і могутні) в’яжуть чоловіки перевеслом у кінці жнив із найдобірнішого зрілого збіжжя для селекції зерна, немає сенсу робити їх декоративними, бо стоять Обжинкові Дідухи (снопи) зі Щедрого Вечора до ранку, обмолочуються, а солому спалюють. Українська родина повинна мати обидва Дідухи: Обжинковий (жертовний) та Зажинковий (святковий), перший для приготування Багатої Куті, а другий — для усвідомлення протягом року краси, покращення здоров’я, набуття щастя, відлякування біди .
    Особливість Дідуха й у тому, що він вимагає ретельного порядку у домівці: відсутність пилу, павутини, зайвої вологи, хімічного запаху, він стимулює чистоту фізичну і духовну. Біля нього не можна лихословити, смітити тощо. Зажинкові Дідухи призначені для побутування в оселі щоденно і довгі роки — вони декоративні і довговічні з оздоровчими властивостями злаків та позитивним впливом краси і гармонії на психіку та біополе людей. Найкраще місце для Дідухів — світлиця або спальня. Є й спеціальні Дідухи для дарування на уродини, на легкі пологи і здоров’я породіллі, на новосілля, весілля і навіть для салона. Та, на жаль, за роки Незалежності ніхто не спромігся офіційно, на державному рівні відродити традиційне вшанування цього найбільшого символу нашої хліборобської нації. Дідух відомий у світі під назвою „Світового Дерева“, „Рай-Дерева“, „Дерева Роду“, „Дерева Життя“.
       Під час карантину займаючись пошуковою роботою Народознавства - науки про життя, звичаї та обряди й духовну творчість народу, мені захотілося створити у народній техниці художнього плетення такий Зажинковий Обереговий Дідух. Робота виконана із колосків пшениці, жита, ячменю зібраних із наших Максимівських полів та запашних, духмяних трав нашої г.Пивихи.
                Культорганізатор Максимівського СБК  Жевнєрова Н.Я.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь