A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Виправлення помилок у відомостях з Державного земельного кадастру

Дата: 11.09.2020 08:31
Кількість переглядів: 2534

Витяг з Державного земельного кадастру   – це документ, що підтверджує внесення даних земельної ділянки до державного земельного кадастру. Витяг з кадастру – це також одна з форм надання державним кадастровим реєстратором відомостей з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

На практиці громадяни та організації найчастіше отримують витяг з кадастру у двох випадках:

  • при реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, в т.ч. під час присвоєння кадастрового номеру;
  • при вчиненні будь-яких операцій із земельною ділянкою (купівля-продаж, дарування, обмін, оренда, спадкування, тощо).

          Порядком  ведення Державного земельного кадастру (затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.12р. №1051) визначено, які помилки можуть мати місце в Державному замельному кадастрі (п.138), а саме:

технічна, допущена органом, що здійснює ведення ДЗК (описка, друкарська, граматична, арифметична чи інша помилка);

технічна, допущена не з вини органу, що здійснює ведення ДЗК (у т. ч. технічна помилка в документах, на підставі яких унесено відомості до ДЗК);

допущена у відомостях ДЗК унаслідок помилки в документації із землеустрою та оцінки земель(у т. ч. виявлена після перенесення до ДЗК інформації про земельні ділянки з Державного реєстру земель, яка міститься в затвердженій та переданій до 01.01.13 р. до Державного фонду документації із землеустрою);

  допущена у відомостях ДЗК, перенесених до нього з інших кадастрів та інформаційних систем у порядку інформаційної взаємодії.

технічна помилка, допущена у відомостях ДЗК внаслідок перенесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку, яка не була зареєстрована в державному реєстрі земель;

помилка, допущена у відомостях ДЗК під час державної реєстрації земельної ділянки;

помилка у застосуванні систем координат для земельних ділянок, які були зареєстровані до 1 січня 2013 р. та перенесені до Державного земельного кадастру.

            Якщо помилка у відомостях Державного земельного кадастру виникла внаслідок помилки в документах, на підставі яких були внесені такі відомості, то згідно зі ст.37 ЗУ “Про державний земельний кадастр”  її виправлення здійснюється:

- після виправлення помилки у відповідних документах;

- на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок у натурі (далі – техдокументація щодо встановлення меж), матеріалів інвентаризації земель, документації з оцінки земель або за рішенням суду.

            Якщо межі ділянки не змінюються, немає спору за межу, немає самозахоплення землі тощо, то зазначені помилки можуть бути виправлені в позасудовому порядку.

            Розглянемо найпоширеніші випадки допущених помилок та шляхи їх виправлення.

            Технічні  помилки можуть бути виявлені зацікавленою особою у витягу, довідці з ДЗК або викопіюванні з картографічних матеріалів ДЗК. Такі помилки можуть бути допущені органом, що здійснює ведення ДЗК, у назві (П. І. Б.) власника/ користувача земельної ділянки, її цільовому призначенні, виді використання, адресі такої земельної ділянки тощо.

Що має зробити зацікавлена особа в разі виявлення технічної помилки.
Направити до територіального органу Держземагентства за місцезнаходженням земельної ділянки повідомлення за відповідною формою (дод. 29 Порядку) Це повідомлення має бути направлене рекомендованим листом (з описом вкладення та повідомленням про вручення) або надане зацікавленою особою особисто. До повідомлення додаються документи, що містять технічні помилки, та документи, що містять правильну редакцію відповідних відомостей.

Що повинен зробити державний кадастровий реєстратор.
Отримавши повідомлення від зацікавленої особи та звіривши додані до нього документи, державний кадастровий реєстратор повинен виправити помилку, а також безоплатно видати такій особі за її бажанням витяг, довідку з ДЗК, викопіювання з картографічних матеріалів ДЗК на заміну документа, у якому виявлено помилку. (п.144 Порядку №1051).

Якщо помилку допущено в державному акті на землю в назві (П. І. Б.) власника/користувача земельної ділянки, кадастровий реєстратор повинен:

- установити (підтвердити), що такий документ належить власнику земельної ділянки;

- перевірити відповідні відомості про власника, що містяться в землевпорядній документації, яка повинна зберігатися в архіві (такою документацією можуть бути матеріали первинного відведення земельної ділянки, рішення, розпорядження тощо);

- перевірити паспортні дані та ідентифікаційний код власника/землекористувача.

Якщо відомості про власника підтверджено, то кадастровий реєстратор вносить зміни до ДЗК (здійснює державну реєстрацію земельної ділянки) та надає витяг з ДЗК із правильними відомостями.

Якщо архіви не містять необхідної документації, то кадастровий реєстратор не може перевірити та підтвердити відомості про власника земельної ділянки. Отже, він не зможе внести виправлені дані в ДЗК і тому відмовить у державній реєстрації земельної ділянки. У такому разі відмова оформлюється відповідним рішенням. Таке рішення видається зацікавленій особі (заявнику). Воно є підставою для звернення до суду із заявою про встановлення факту належності заявнику державного акта як правовстановного документа на земельну ділянку. Після отримання відповідного позитивного рішення суду зацікавлена особа надає його державному кадастровому реєстратору разом із державним актом, що містить помилку. На підставі таких документів до ДЗК вносяться зміни (реєструється земельна ділянка) і заявнику надається витяг із ДЗК із правильними відомостями.

Щоб отримати новий правовстановний документ (з виправленими даними), зацікавлена особа надає державному реєстратору  необхідні документи (у т. ч. витяг з ДЗК із правильними відомостями).

            Поширеними є помилки (описки, друкарські, граматичні, арифметичні чи інші помилки) у відомостях ДЗК, допущені внаслідок технічної помилки в землевпорядних документах. У такому разі це помилки, допущені не з вини органу, що здійснює ведення ДЗК.
            Наприклад, у технічній документації із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок (далі – техдокументація щодо поділу земельних ділянок) зазначено неправильну адресу новоствореної земельної ділянки (описка). Власник такої ділянки виявив помилку після її реєстрації в ДЗК. Для внесення до ДЗК правильних відомостей він повинен надати кадастровому реєстратору техдокументацію щодо поділу земельних ділянок із виправленими відомостями. Виправити такі відомості може лише землевпорядна організація. Зазвичай зацікавлені особи звертаються до організації, яка виготовила таку техдокументацію. Проте це може бути й інша землевпорядна організація (наприклад, якщо ту, що виготовила документацію, ліквідовано).      Відповідно до п. 150 Порядку № 1051 виправлення технічних помилок, допущених не з вини органу, що веде ДЗК, здійснюється кадастровим реєстратором за заявою зацікавленої особи. Форму заяви наведено  Порядку №
1051(дод 35). До такої заяви необхідно додати:

  1. документи (або їх засвідчені копії), на підставі яких до ДЗК унесено помилкові відомості;
  2. документи з виправленими технічними помилками, які є підставою для виправлення відповідних технічних помилок у ДЗК;
  3. документ, що підтверджує оплату послуг з виправлення технічних помилок у ДЗК.

 

Звертаєм Вашу уваги! З питань роз’яснення земельного законодавства та отримання консультацій , у т.ч. письмових Ви можете звернутись  до Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

м.Кременчук вул. Небесної Сотні,54

Прийом громадян : понеділок-п’ятниця  з 09.00-18.00.

контактний телефон: (05366) 75-75-20

E- mail: kremenchuk.poltava@legalaid.pl.ua

 

Єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103.

 

Кременчуцький місцевий

центр з надання безоплатної

вторинної правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь