A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недогарківська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ !!!

Дата: 25.01.2018 16:18
Кількість переглядів: 2495

Організм людини здатний багато витримати, але є межі, перехід за які може призвести до трагічних наслідків. Спровокувати порушення життєдіяльності здатний такий фактор, як низька температура повітря. Коли на людину протягом довгого часу впливає холод, може статися переохолодження організму. У цьому випадку температура тіла падає до критичних позначок, порушується робота всіх систем і органів.

   Причини
Загальне переохолодження організму частіше трапляється у фізично виснажених, вимушено знерухомлених людей, дітей молодшого віку, літніх і тих, хто перебуває в несвідомому стані. Посилити ситуацію можуть отримані травми, сильний вітер, сира одяг, наркотичне чи алкогольне сп'яніння, висока вологість, перевтома. Переохолодження організму може бути викликано навіть купанням в прохолодному водоймищі. При цьому ступінь його і наслідки будуть залежати від того, наскільки тривалим було перебування у воді.

   Ознаки
Розпізнати симптоми переохолодження організму не так вже й складно. Спочатку людина відчуває прилив сил, зайве збудження, але в той же час у нього бліднуть шкірні покриви, спостерігається синюшність носогубного трикутника. Потім починається задишка, частішає пульс, з'являється сильний озноб. Якщо ніяких лікувальних дій в цей момент не зробити, симптоми будуть прогресувати: збудження зміниться апатією, загальмованістю, млявістю. Людина не зможе рухатися, стане слабким, відчує сонливість. Часто люди втрачають свідомість у такій ситуації. Якщо проігнорувати переохолодження організму, наслідки можуть бути жахливими. Ненадання допомоги призводить до припинення дихальної та серцевої діяльності, внаслідок чого людина гине.

 

 Обмороження і переохолодження. Ступені переохолодження.
 

Ступенів переохолодження розрізняють три:
Легка. Температура тіла падає до 32-34 градусів. Хворий відчуває озноб, насилу розмовляє через тремтіння губ і нижньої щелепи. У нього спостерігається синюватий відтінок носогубного трикутника, бліда забарвлення шкіри, тіло покривається мурашками. Тиск залишається в нормальних межах, в деяких випадках злегка підвищується. Людина може самостійно пересуватися. Можливе виникнення вогнищ обмороження першого-другого ступеня.
Середня. Температура тіла падає до 29-32 градусів. Покрови шкіри стають холодними на дотик, набувають синюшного відтінку. Хворий відчуває сонливість і апатію, що відбувається стає йому байдужим. Переохолодження організму на цій стадії характеризується станом «заціпеніння»: людина не реагує на промову, звернену до нього, зовнішні подразники. Тиск дещо знижується, дихання стає більш рідкісним, пульс сповільнюється. Здатність до самостійного пересування втрачається. Вогнища обмороження можуть бути аж до 4-го ступеня. Якщо не надати хворому допомогу, можуть розвинутися різні ускладнення, а в деяких випадках може настати смерть від переохолодження організму.
Важка. Температура тіла опускається нижче 31 градуса, пульс сповільнюється до 30-35 ударів, людина втрачає свідомість. Слизові оболонки і покриви шкіри набувають яскраво виражений синюшного відтінку, кисті рук, стопи, обличчя набрякають. У людини виникають судоми, стан переходить у кому. Тиск знижується дуже різко, а дихання стає вкрай рідкісним. Для цієї стадії переохолодження характерні важкі обмороження. Хворому потрібна екстрена допомога, в іншому випадку летального результату не уникнути.

   Скільки ступенів обмороження:
1-й ступінь. Спочатку людина відчуває поколювання, печіння, потім постраждалу ділянку німіє. Виникають свербіж шкіри, біль (такі симптоми можуть бути як слабо, так і яскраво вираженими). Уражена область блідне, після зігрівання червоніє, може мати багряно-червоний відтінок. Розвивається набряк, але змертвіння тканин не відбувається. Через тиждень після події може спостерігатися лущення шкіри, як правило, незначне. До п'ятого-сьомого дня настає повне одужання.
2-й ступінь. Хворий в початковому періоді може спостерігати похолодання, збліднення покривів шкіри, втрату чутливості, однак такі ознаки мають місце при обмороженнях будь-якого ступеня. Характерний саме для цієї стадії симптом - виникнення в перші дні після події бульбашок, заповнених прозорою рідиною. Відновлення цілісності покривів шкіри відбувається за один-два тижні, рубці і грануляції не формуються. На цій стадії обмороження болю після зігрівання більш тривалі й інтенсивні, ніж на попередній, людину турбують свербіж, печіння.
3-й ступінь. На шкірі, як і в попередньому випадку, утворюються бульбашки, але вони заповнені кров'яним вмістом, мають синьо-червоне дно, несприйнятливе до подразнень. Всі елементи шкіри гинуть, розвиваються рубці і грануляції. При обмороженні стоп або кистей рук сходять нігті, заново вони вже не відростають, а якщо відростають, то деформованими. На другий чи третій тиждень після події закінчується відторгнення відмерлих тканин і настає рубцювання. Триває воно протягом приблизно одного місяця. Больові відчуття більш виражені, ніж на попередній стадії обмороження.
4-я ступінь. Всі верстви м'яких тканин омертвевают, можуть бути уражені суглоби і кістки. Обморожена ділянка шкіри стає яскраво-синюшним, в деяких випадках може мати мармурову забарвлення. Після зігрівання відразу ж розвивається набряк, він стрімко збільшується. Бульбашки в цьому випадку не утворюються, вони характерні для ділянок з меншим ступенем обмороження. Температура шкіри в зоні ураження набагато нижче, ніж на навколишніх ділянках.

   Перша допомога при переохолодженні
Головне, що потрібно зробити, - припинити дію на організм людини холоду. Для цього його слід занести або завести в тепле приміщення. Якщо зробити це не представляється можливим, необхідно укласти хворого в місце, захищене від опадів і вітру. Відразу ж потрібно позбутися мокрого одягу, а потім загорнути потерпілого в сухе ковдру або надіти суху білизну. Якщо людина у свідомості, слід дати йому випити гарячі чай, воду, морс або молоко.

   За допомогою води
Переохолодження організму можна усунути, якщо помістити хворого в теплу ванну, температуру води потрібно поступово підвищувати, але не більше ніж 40 градусів. Після закінчення водних процедур потерпілого слід укласти в зігріте ліжко і обкласти грілками. Якщо їх немає, можна використовувати пляшки з гарячою водою.

   Що робити в критичних випадках
У тому випадку, коли людина перебуває без свідомості, необхідно контролювати його пульс і дихання. Якщо вони відсутні, потрібно негайно приступати до штучного дихання і непрямого масажу серця. Коли перша допомога при переохолодженні надана, слід доставити людину до лікарні, навіть у тому випадку якщо його стан задовільний на перший погляд і побоювань не викликає. Тільки лікар може виявити деякі ускладнення.

   Перша допомога при обмороженні
Обмороження невіддільне від переохолодження, тому первісна допомога полягає в зігріванні потерпілого і відновлення кровообігу. Якщо незначно обморожені пальці рук, можна зігріти їх шляхом приміщення в пахвові западини. Якщо обморожений ніс, для його зігрівання достатньо буде тепла руки. Але не допускайте, щоб зігрітий ділянку знову замерз. Чим частіше замерзає і зігрівається шкіра, тим більш серйозним може бути пошкодження. Зазвичай легкі обмороження самі по собі проходять через одну-дві години. Якщо розтирання не допомагає усунути нерухомість шкіри, слід звернутися до лікаря. Отже, як уже говорилося, спочатку потрібно занести хворого в теплу кімнату, звільнити тіло від взуття та одягу. Не можна поміщати людину поруч з джерелом тепла: каміном, обігрівачем, батареєю, гарячої пічкою. Також забороняється використовувати фен - потерпілий легко може отримати опік, бо не відчуває обморожену частину тіла. Якщо набряку та пухирів на ураженій ділянці немає, протріть його спиртом або горілкою, а потім чистими руками помасажуйте шкіру рухами в напрямку серця. При наявності бульбашок масаж робити не можна, тому що можна заподіяти додаткову біль і занести інфекцію. Приготуйтеся, що доведеться дуже довго розтирати шкірні покриви хворого, поки вони не стануть м'якими, червоними і теплими. Масаж необхідно здійснювати вкрай обережно, щоб уникнути пошкодження судин. Після зігрівання шкіри на уражену область слід накласти стерильну пов'язку.

 Неодмінна умова
Як вже було сказано, звернення до лікаря є обов'язковим навіть при легких ушкодженнях. При переохолодженні та обмороженні відбувається зниження захисних сил організму, порушується робота судин головного мозку, виникає стрес. Тому лікування повинно бути професійним.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь